Pakistan: Smrt adolescenta spaljenog zbog izjave „kršćanin sam“

Nauman Masih, adolescent, koji je živ zapaljen jer se deklarirao kršćaninom, preminuo je ovu srijedu u bolnici Mayo de Lahore (Pakistan) nakon što je oprostio muslimanskim ekstremistima koji su ga napali.

Naumana su napali 10. travnja kad je na ulici naletio na nekoliko nepoznatih muslimana koji su išli prema džamiji. Nakon što su ga zaustavili i shvatili da je kršćanin isprebijali su ga, polili benzinom i zapalili, nakon čega su se dali u bijeg.
„Mladići koji su me napali potpuno su mi nepoznati. Kada su shvatili da sam kršćanin počeli su me tući. Pokušao sam pobjeći, ali su me sustigli i polili benzinom“, ispričao je policiji. 55 posto tijela ovog adolescenta je spaljeno.

Doktori su se nadali da će se Nauman oporaviti stoga su ga u utorak operirali, međutim, danas tijekom jutra je podlijegao ozljedama.

„Uistinu smo tužni što moramo objaviti ovako potresnu vijest. Nauman Masih, petnaestogodišnji mladić, kojeg su u Pakistanu napali muslimani, uvrijeđeni njegovom privrženošću kršćanskoj vjeri, preminuo je danas tijekom jutra“, izvijestila je British Pakistani Christian Association (BPCA) na svojoj web stranici.

BCPA je istaknula da bolnica u kojoj se Nauman liječio „nije imala poseban odjel za opekline i da je bilo nemoguće prebaciti ga u drugu bolnicu.“ Nauman „je bio hrabar i govorio je o oprostu za svoje napadače. Preminuo je kao mučenik i ne sumnjamo da je sada s Gospodinom.“

„Potičemo vas da molite za njegovu obitelj, koja je proživjela pet izrazito tjeskobnih dana, ali i za izvršenje pravde“, izjavili su.

Dan ranije, Nauman je imao priliku ispričati svoj slučaj Gulnar Gill, odvjetnici  Vrhovnog suda u Lahoreu, područja u kojem su kršćani česte žrtve muslimanskih ekstremista.

U ožujku ove godine, talibansko-pakistanska grupa Jamaat-ul-Ahrar napala je dvije kršćanske crkve u Lahoreu ostavivši iza sebe oko 80 ozljeđenih i 14 mrtvih među kojima je bio i Akash Bashir (19), mladi salezijanac, koji se bacio na napadača kako bi od smrti spasio vjernike svoje župe.

Na isti način, u studenom 2014. rulja od sto muslimana u Lahoreu je spalila živ mladi kršćanski par optužujući ih da su, navodno, spalili stranice Kurana. Muškarac se zvao Shahzad i imao je 26 godina, a njegova supruga Shama imala je 24 godine i bila je trudna.

Ako želite još vijesti iz svijeta, kliknite OVDJE