Papa Franjo piše predgovor knjizi legendarnog hrvatskog sportaša!

Damir Škaro bivši je boksač, višestruki državni prvak u bivšoj Jugoslaviji i osvajač olimpijske medalje u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji. Parlamentarni zastupnik HDZ-a bio je od 1995. do kraja 1999.

Kasnije je posao i ekonomski doktor znanosti, danas je predsjednik Hrvatskog auto kluba, a na tu dužnost došao je još 2004. godine. Za predsjednika je jednoglasno izabran na izbornoj Skupštini tada prezaduženog kluba koji je brojao 105 zaposlenih.

Svojim radom u AK i dobrim menadžerskim potezima Damir je posrnulom „Sigetu“ vratio staru slavu pa je upravo taj Autoklub danas najveći i najuspješniji u cijeloj Hrvatskoj.

U svom društenom radu iznašao je vremena i za pisanje knjiga, pa je dr. sc. Damir Škaro svojim publicističkim radom sagradio čak pet zanimljivih književnih ostvarenja.

Na literarnoj sceni debitirao je 1999. knjigom „Marketing u politici 21.stoljeća“, a već dvije godine kasnije objavio je svojevrsnu sportsku enciklopediju „Velikani hrvatskoga sporta“ .

Svoj spisateljski opus dr.sc. Damir Škaro dodatno je proširio 2012. godine knjigom „Management Olimpijskih igara“, te 2016. godine knjigom „Sport u vremenu globalizacije“, nastalom u koautorstvu s akademikom Vladimirom Stipetićem.

Posljednja, peta knjiga, koja će uskoro izaći uz predgovor kojeg će napisati papa Franjo, jedinstveni je pokušaj da se konačno otkrije neupitna povezanost vjere i sporta, budući da su brojni sportaši veliki vjernici, te tvrde da im je baš vjera omogućila izdržavanje svih napora koje nosi suvremeni sport.

Knjiga je naslova “Svjetske sportske legende i vjera”.

Škari u njegovoj knjigi i istraživanju nije bila bitna o kojoj vjeri je riječ, nego je vjeri pristupio kao fenomenu uspjeha i građenja bolje osobnosti. U brojnim zanimljivim pričama Škaro dočarava značenje vjere kod najvećih sportaša ne samo današnjice, nego svih vremena. Pa se tako lako može vidjeti povezanost vjere s uspjesima i Messija i Maradone i Alija i mnogih drugih.

Škaro je u pisanju ove knjige pažljivo dokumentirao na koji način je vjera prisutna u sportu i medijima koji ga prate. Posebno je obradio i međunarodni sport s vjerom, kao i naš domaći, hrvatski sport. Trudio se i pokazati povijesne aspekte relacije sporta i vjere, te je u knjizi došao do trenutka kada se upravo vjera može smatrati i kao neizostavni, gotovo pa temeljni oslonac modernog sporta.