Priča iza fotografije 'Minipape' na stotoj godišnjici Fatime

Priča o prevladavanju poteškoća Minipape koja je dirnula vjernike na stotoj godišnjici Fátime

Fotografija bebe odjevene u 'Papu' u Svetištu u Fátimi dirnula je društvene mreže za vrijeme hodočašća Pape Franje u Portugal za stotu godišnjicu ukazanja Djevice.

No, mnogi nisu upoznati s dirljivom pričom koja stoji iza ove nježne fotografije.

mini-papa-1.jpg

mini-papa-2.jpg

mini-papa-3.jpg

Photo: TVI24,


Diego Guerreiro rođen je u portugalskom gradu Pinhal Novo koji je udaljen 42 kilometra od Lisabona. Rodio se preuranjeno nakon 33 tjedna. Težio je 1 kilogram i 675 grama, a bio je dugačak samo 40 centimetra.

U intervjuu za TVI24, majka Carla je ispričala da nakon porođaja nije mogla vidjeti svoje dijete. „Morali su ga odmah odnijeti u dio za intenzivnu njegu“, rekla je.
Maleni je „imao problema s disanjem. Nijedan liječnik nije mogao objasniti zašto se toliko gušio“, ispričala je Carla koja ima još jedno dijete u dobi od sedam godina.

Diego je bio hospitaliziran 76 dana u bolnici Santa María gdje je doživio mnoge zdravstvene uspone i padove. Polovicu tog perioda proveo je u neonatalnoj intenzivnoj njezi.
Večer prije nego li je trebao biti pušten iz bolnice, Diego je ponovno pretrpio ozbiljnu krizu te su ga vratili na intenzivnu njegu. Tada je Carla molila da se Papa Franjo zauzme za njenog sina i obećala da će ga dovesti u Svetište kada Papa dođe u Fátimu 12. i 13. svibnja.

U četvrtak, 11. svibnja, stigli su u Fátimu te su noć proveli u autu kako bi u 8 sati ujutro sljedećeg dana mogli ići u Svetište. Ondje su uspjeli pronaći mjesto blizu sigurnosne ograde u hodniku kuda će proći papamobil.

Za tu su ga prigodu Diegova majka i baka odlučile odjenuti kao Papu Franju. Na internetu su tražile primjer odijela koji bi bio „lagan za sašiti“, te ga je baka sašila.
Da bi ruho bilo potpuno, Carla mu je oko vrata stavila krunicu koju je Papa Benedikt XVI. poklonio Diegovu ocu kada je bio u Svetištu u Fátimi kao dio Papinog osiguranja.

Diego se i dalje suočava s poteškoćama, a ponekad se i guši. Njegova majka je rekla da se zapravo u svakom trenutku može onesvijestiti.

U međuvremenu, ona i dalje ostaje čvrsta i spremna pomoći svom sinu kada bude potrebno.
„Kada se počne gušiti, ja zaboravim da sam mu majka. Ostanem prisebna. Okrenem ga i tapšam ga po leđima dok gušenje ne prođe. Sve dok ne izgubi ljubičastu i opet ne poprimi normalnu boju“, istaknula je.