PROGON KRŠĆANA U INDIJI Policija ne poduzima ništa

U Indiji, nad kršćanima, gotovo jedan slučaj nasilja dnevno

U Indiji je ove godine bilo 29 slučajeva nasilja nad kršćanima – priopćila je katolička tiskovna agencija FIDES koja je podatke prikupila od volontera „Ujedinjenog kršćanskog foruma, linije za pomoć“ (United Chirstian Forum Helpline). Oni su u zemlji aktivirali telefonsku liniju radi slušanja i bilježenja slučajeva nasilja, prijetnji i zastrašivanja raznih vrsta nad kršćanskim zajednicama. Podaci se ne razlikuju mnogo od onih iz 2018. godine, u kojoj je u prosjeku mjesečno zabilježeno 20 slučajeva.

To je gotovo jedan slučaj nasilja dnevno – rekao je odvjetnik Tehmina Arora, aktivist za ljudska prava i pravni savjetnik nevladine organizacije „Alijanse za obranu slobode“ (Alliance Defending Freedom). Arora je naveo nedavni slučaj: Molitveni su susret u državi Rajasthan prekinuli hinduistički ekstremisti koji su bacali kamenje i uzvikivali slogane protiv kršćana, s lažnim optužbama za obraćenje. Policija do sada nije poduzela ništa, nije podnijela ni službenu tužbu protiv krivaca.

Po mišljenju odvjetnika, ako političke snage ne prestanu poticati ljude da sami kroje pravdu, kultura masovnog nasilja i nekažnjivosti postat će pravilo. Težnja da se ne podnose tužbe protiv počinitelja nasilja, pokazuje prešutno suučesništvo između počinitelja nasilja i policije koja očito uživa pokroviteljstvo mjesnih političkih vođa i dužnosnika.

U državi Uttar Pradesh dogodio se najveći broj slučajeva nasilja nad kršćanima. Od 29 prijavljenih slučajeva u siječnju ove godine, devet ih dolazi iz te savezne države. Način djelovanja koji je uslijedio u svih devet slučajeva isti je: mnoštvo u pratnji policije stiže na mjesto gdje se održava molitveni susret, počinju vikati slogane i tuku okupljene vjernike, uključujući žene i djecu. Onda policija uhiti ili zatvori svećenike ili pastore s lažnim optužbama za obraćenje. Neke snage koje planiraju ta djela, potiču mržnju prema određenoj zajednici kako bi stvorili podjelu.

I u državi su Chhattisgarh vjernici jednoga sela protjerani iz svoje zajednice samo zato što su bili kršćani. U nekim mjestima u državama Himachal Pradesh i Tamil Nadu, kršćani su silom odvučeni u hinduističke hramove, a ekstremisti su im na čelu razmazali pepeo, prisiljavajući ih da se klanjaju hinduističkim bogovima. U Karnataki su pastora koji se mirno vozio na svom biciklu pogodili željezom u glavu i teško ozlijeđena ostavili na cesti. Također u Karnataki, mnoštvo je zapalilo građevinski materijal pohranjen na mjestu crkve u izgradnji, a pastir iste crkve pretrpio je opekline – izvijestila je katolička tiskovna agencija FIDES.