Progoni kršćana: U Indiji optužen 271 kršćanin, spriječeno održavanje bogoslužja…

U indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh vlasti su nedavno optužile 271 kršćanina da pokušava ilegalno preobratiti hinduse te su zatvorile njihove prostore za bogoslužje.

U nedjelju, 24. rujna, ADF Indija (Alliance Defendng Freedom), podružnica organizacije koja diljem svijeta promiče prava na vjerske slobode, podnijela je zahtjev Visokom sudu u Uttar Pradeshu da zaštiti pravo na slobodno okupljanje vjernika na bogoslužje. Kršćanima u Jaunpuru onemogućeno je okupljanje zbog kaznenih prijava podnesenih protiv njihovog pastora i 270 drugih osoba, javlja ADF International, javlja Narod.hr.


“Nitko ne smije biti progonjen zbog svoje vjere. U Uttar Predeshu svjedočimo žalosnim posljedicama protukršćanske propagande, koju smo morali trpjeti posljednjih nekoliko godina. 271 osoba je lažno optužena i podvrgnuta suđenju. Jedino za što su krivi je što su bili vjernici kršćani.” – kazala je Tehmina Arora, predsjednica ADF Indija, to dodala:

“Pastor Durga Prasad Yadav vodi vitalnu crkvenu zajednicu i služi tisućama ljudi. Više ne možemo samo stajati i gledati kako radikalne skupine napadaju kršćane i druge manjine zbog njihove vjere. Indijski ustav štiti pravo slobodnog življenja svoje vjere.”

U Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi, prema religijskoj strukturi, živi oko 79.7% hindusa, 19.3% muslimana, a kršćana ima oko 0.3%.

Uhićenje pastora pod optužbom da je ilegalno prevodio nekršćane na kršćanstvo

Početkom rujna ove godine pastor Yadav i još dvojica pastora-suradnika u “prvom informativnom razgovoru” optuženi su, zajedno s još 268 nepoznatih osoba zbog “ilegalnog preobraćenja nekršćana”. Crkva pastora Yadava u Bhulandihu, Jaunpur, kao jedno od najvećih mjesta kršćanskog bogoštovlja u državi, osobito je privukla pažnju lokalnih vlasti.

Kršćani su se suočili s optužbama da su širili lažne informacije o hinduizmu kako bi uvjerili ljude da prigrle kršćanstvo. Navodno su drogirali posjetitelje ilegalnim lijekovima i supstancama, kako bi ih potaknuli na pelazak. Pastor je, štoviše, također bio optužen i za “štovanje demona”.

Ovo nije jedini slučaj uhićenja pastora u toj regiji.

Snažna diskriminacija pripadnika manjinskih religijskih zajednica u Indiji

U Indiji se kršćani, muslimani i ostale religijske manjine suočavaju s najvišim stupnjevima diskriminacije.

Genocid nad kršćanima: ‘Ne tražimo novu ili nečiju zemlju. Mi tražimo budućnost!’

Ujedinjeni kršćanski forum, koji organizira besplatnu pomoć u takvim situacijama, izvještava o više od 600 slučajeva napada na kršćane od 2014. Radi se o različitim incidentima, od verbalnih napada, pa sve do premlaćivanja, čak i silovanja.

Zakoni potiču diskriminaciju vjerskih manjina?

Uz to, u osam saveznih država u Indiji na snazi je zakon koji ima za cilj spriječiti hindusima prelazak na kršćanstvo ili islam. Zabranjuju se prijelazi potaknuti silom, prevarom ili poticajima, no ti uvjeti nisu jasno definirani. Nedostatak jasnoće u tim zakonima doveo je do povećanja progona kršćana. Oni se moraju podvrgnuti tumačenjima lokalnih vlasti, koje su često pod utjecajem radikalnih hinduističkih pokreta.

Petir: U svijetu je 100 milijuna progonjenih kršćana, nitko me neće spriječiti da to govorim

“Crkve se boje da će ih vlasti još snažnije kažnjavati, zbog strogih zahtjeva koje postavljaju ti zakoni. Ti zakoni također potiču agresiju hinduističkih fundamentalista prema manjinskim religijskim zajednicama čak i u onim državama u kojima još nisu usvojeni. Vlada i međunarodna zajednica moraju se trgnuti na ono što se događa ovdje u Indiji.” – poručila je predsjednica ADF Indija, Tehmina Arora.

Izvor: narod.hr/adfinternational.org

Označeno u