Prvoga dana Papina posjeta Čileu napadnute tri crkve

Kako javljaju svjetski mediji, 16. siječnja – prvoga dana boravka pape Franje u čileanskoj prijestolnici Santiagu, bombardirane su tri crkve.

Vlasti su, kako prenosi The Washington Post, izvijestile da su dvije crkve zapaljene u ranim jutarnjim satima u južnoj regiji Araucania, u čijem se glavnom gradu Temucou, Sveti Otac ima u planu susresti s domorodačkim narodom Mapuches, u srijedu, 17. siječnja.
Treća crkva, koja je napadnuta nalazi se u Puento Altou, južno od Santiaga. Uključujući ova tri, u Čileu je od petka, 12. siječnja, zabilježeno još šest sličnih napada.

Također u jutarnjim satima 16. siječnja, papa Franjo je započeo svoj posjet ovoj južnoameričkoj državi susretom s predsjednicom Michelle Bachelet, predstavnicima političkog i društvenog života te s diplomatskim zborom. Odmah na početku svog govora progovorio je o skandalu zlostavljanja istaknuvši kako je on ugrozio vjerodostojnost tamošnje Katoličke Crkve te bacio sjenu na njegov dolazak, koji je ujedno prvi u posljednja tri desetljeća.

„Osjećam se dužnim izraziti moj bol i sram zbog nepopravljive štete koju su djeci prouzrokovali klerici“, poručio je Papa napomenuvši kako se pridružio biskupima u traženju oprosta, podržavanju žrtava i brizi da se zlostavljanja ne ponove. | Nedjelja.ba