Spaljeno tijelo katoličkog misionara pronađeno u Peruu

Britanski aktivist za zaštitu okoliša i katolički misionar Paul McAuley, (71) pomagao je amazonskim plemenima u borbi protiv nasrtaja naftnih i plinskih kompanija.

Peruanske su vlasti pokrenule istragu nakon što je tijelo britanskog aktiviste za zaštitu okoliša i katoličkog misionara Paula McAuleya pronađeno u amazonskom gradu Iquitosu, javlja Nedjelja.ba.

Studenti su pronašli njegovo tijelo u utorak 2. travnja u gostinjcu kojega je osnovao za domorodačke studente u amazonskom gradu. Lokalni mediji su izvijestili da je tijelo bilo spaljeno.

Službenici iz državnog istražiteljskog ureda ispitali su šestero mladih domorodaca koji su živjeli u gostinjcu, smještenom u siromašnoj četvrti Belén.

Rođen u Portsmouthu, McAuley je brat laik koji je pripadao Institut braće kršćanskih škola, poznatom i kao Poučavajući Da La Sallin red (prema osnivaču Sv. Ivanu Krstitelju De La Salle, 1651. – 1719.). Pozornost svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je Peru 2010. Naredio njegovo protjerivanje zbog pomaganja amazonskim plemenima da se bore protiv nasrtaja naftnih i plinskih kompanija koje su vršile invaziju na kišne šume.

U to vrijeme lokalni su ga mediji nazvali „Tarzan aktivistom“, „bijelim teroristom“ i „podstrekačkim gringo svećenikom“. Ipak, McAuley je na kraju dobio parnicu protiv njegova protjerivanja iz Perua.

U peruansku je Amazonu putovao 2000. kako bi pomogao domorodačkim aktivistima te uspostavio civilnu udrugu Red Ambiental Loretana.

Nekoliko godina nakon što je stigao u Peru 1995. nagrađen je Redom Britanskog Carstva (MBE) za svoj rad uspostave škole u siromašnoj Punta Piedra četvrti u glavnom gradu Limi.

Da već nije bio dao nagrado, rekao je za Guardian 2010., vratio bi ju kraljici u znak prosvjeda protiv britanskih kompanija koje su prisutne u kišnim šumama.

Peruanska biskupska konferencija odala mu je priznanje, zajedno s ekološkim grupama i aktivistima diljem svijeta.