Tisuću kršćana u bivšem selu gubavaca

Kako na doista tužnim mjestima uz Božju pomoć može niknuti nada, svjedoči i primjer sela Kolowaré u afričkoj državi Togo.

Selo je utemeljeno 1935. i u početku je bilo kolonija za oboljele od gube. Malo po malo bolesnici su na to mjesto dovodili svoje obitelji. Naselje je vremenom raslo, pa su se javljale nove potrebe – od onih na zdravstvenom području do drugih, javlja Nedjelja.ba.

Prvo su redovnice iz zajednice Gospa od apostola otvorile osnovnu školu, a potom i dispanzer koji je kroz nadolazeće godine postao značajan zdravstveni centar. U Kolowaréu je 1984. podignuta nova crkva, a danas selo ima zajednicu od 1 000 kršćana. Među njima su aktivne neke crkvene grupe, poput Marijine legije i Katoličke akcije.

Današnje prilike prenio je agenciji Fides misionar o. Silvano Galli. „Započeli smo graditi srednju školu u Kolowaréu. Nakon što smo 2007. izgradili strukturu za osnovnu školu, sada počinje konstrukcija novog instituta“, kazao je misionar koji je novinare upoznao i s nekim zanimljivim običajima u tom mjestu.

„Svake godine tijekom mise na Dušni dan pročitamo imena naše braće i sestara koji su umrli kroz tu godinu. Članovi njihovih obitelji prilaze oltaru i zapale svijeću izričući ime pokojne osobe. Po završetku misnog slavlja posjećujemo grobove gdje se zajednica sabere na zajedničku molitvu“, ispričao je o. Silvano dodavši kako se vjernici ne zaborave pomoliti za o. Georgesa Fishera koji je u njihovo mjesto došao djelovati 1953., a razbolio se i preminuo godinu dana kasnije.