“Već sam bio optužen da stvaram podjele, ali kada se okrenete od Istine, događaju se strašne podjele”

U posljednjoj epizodi Bishop Strickland Showa, biskup Joseph Strickland objašnjava da je napisao pastoralno pismo vjernicima svoje biskupije, koje je kasnije postalo viralno, zbog zabuna koje će proizaći iz Sinode o sinodalnosti ovog listopada.

Nazivajući nadolazeću Sinodu “Sinodom konfuzije”, Strickland je objasnio da “cijeli ton Sinode ukazuje na to da možemo glasati da promijenimo istinu… Oni mogu glasovati za bilo što i stvarati svakakve dokumente i govoriti što god žele, ali… Isus Krist je Istina, i zato sam želio početi s… Njim.”

Strickland je također objasnio da je dan prije objave pisma bio blagdan svetog Pija X., podsjetivši kako je i ranije bilo pokušaja promjene dogmi Katoličke Crkve.

“Pio X je imao Zakletvu protiv modernizma koja je bila potrebna”, istaknuo je Strickland, referirajući se na herezu koju je Sveti Pio X. nazvao “sintezom svih hereza… Poništena je poslije šezdeset godina [nakon što je proglašena], 1967. Trebala je ostati na snazi, a mnogo toga s čime se suočavamo je ona ista šteta koju je i predvidio Pio X.”

Strickland se također osvrnuo na zabrinutost da svojim pismom sije razdor, istaknuvši da je napisao dokument kao duhovni otac vjernika.

“Ako doista ljubim stado kojem služim i šire, moram… govoriti istinu koja nas oslobađa, istinu koja nam daje život čak i na ovom svijetu,” Dodao je kako je osjećao potrebu to napisati i da mu je drago što je to učinio.

“Već sam bio optužen da stvaram podjele, ali kada se okrenete od Istine, događaju se strašne podjele.”

“Jednostavno ne prihvaćam optužbe da stvaram podjele”, naglasio je. “Pokušavam riješiti podjelu.”

Pred kraj epizode, biskup se osvrnuo na pitanje da bi mogao biti “ušutkan”.

“Ne radi se o meni. …Siguran sam da će ljudi reći: ‘Pa, sada ga stvarno treba ”smijeniti”. Njega stvarno treba ukloniti.” I to se može dogoditi, ali dogodilo se ili ne, ne mogu prestati ljubiti niti prestati dijeliti Istinu unatoč tome što neću biti popularan ili neću imati položaj.”

“Otac je spreman izgubiti život za svoju djecu, a pastir bi trebao biti spreman izgubiti život za svoje stado.”

Izvor: quovadisecclesia.com