Zašto Disneyevu „Ljepoticu i zvijer“ očekuje zabrana u Rusiji?

Novi Disneyjev igrani film „Ljepotica i zvijer“, adaptacija istoimenog animiranog filma, ovih dana stiže u kina širom svijeta. Ipak, ruska publika mogla bi ostati uskraćena za ovaj doživljaj.

Naime, kako je redatelj Bill Condon nedavno otkrio, ovo je prvi Disneyjev film u kojem je jedan od junaka deklarirani homoseksualac. U pitanju je poznati LeFou koji na svog prijatelja Gastona u filmu gleda malo drugačijim očima.

Vitalij Miljonov, zastupnik u ruskom parlamentu, je u subotu pozvao ministarstvo kulture da zabrani prikazivanje Disneyjeva filma ukoliko se pokaže da on slavi homoseksualnost.

U pismu upućenom ministru kulture Vladimiru Medinskom, Miljonov smatra da film “napadno i besramno promiče grijeh i perverzne seksualne odnose”.

To se kosi s ruskim zakonima koji zabranjuju „homoseksualnu propagandu“, zbog čega se trenutno razmatra treba li se film emitirati u ruskim kinima ili ne.

Glumac Josh Gad, koji tumači lik LeFoua, izjavio je ranije da mu je čast biti dio tako velikog trenutka u Disneyjevom svijetu, ali čini se da ruske vlasti time nisu impresionirane.