JIM CAVIEZEL "Želite li doživjeti nešto nadnaravno? Oprostite nekome"

Misa, krunica, ispovijed i razmišljanje o Božjoj riječi glavni su čimbenici za glumčev prikaz uloge o svetom Luki.

Kad se je novinar na početku telefonskog razgovora predstavio glavnom glumcu Jimu Caviezelu, napomenuo je: “Imamo ista imena kao Jakov i Ivan, ozloglašenih apostola, koji su željeli biti Isusu s desne i lijeve strane.”

Prije nego što je novinar mogao postaviti prvo pitanje, Caviezel, koji je odigrao ulogu Isusa u Gibsonovom epskom filmu 'Pasija', započeo je monolog Isusovom propovijedi: A Isus im reče: "Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?" Oni mu rekoše: "Možemo." A Isus će im: "Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati - to je onih kojima je pripravljeno."

Kako se je pripremao za ulogu filmu

O tom odlomku iz Evanđelja je razmišlajo, kad je u rujnu prošle godine bio na Malti gdje se snimala povijesna drama o svetom Pavlu, “Pavao, apostol Krista”, novi uradak produkcijske kuće Sony Affirm u kojem Caviezel igra ulogu svetoga Luke. Svetog Pavla glumi James Faulkner kojeg smo gledali u serijalu Downton Abbey i Game of Thrones.

"Naš je Gospodin već umro (za Pavla i Luke, op. p.). Ipak, bili su spremni učiniti neke neobične, nezamislive stvari kako bi širili poruku evanđelja, osobito Pavao sa svojim pismima", rekao je Caviezel. "Iako je Gospodin već bio umro za njih, oni su bili spremni umrijeti za njega."

Prema Caviezelu, u današnjoj Crkvi ne možemo zamisliti takav duh: previše je već kršćana u uvjerenju da ne trebaju žrtvovati ništa, jer je Isus već dao najveću moguću žrtvu.

"To nije bio slučaj sa svecima", objasnio je glumac. Sveti Pavao i Luka suočeni s brutalnim rimskim carom Neronom,  uveli su velike šanse za širenje Evanđelja

Pavao je to platio svojim životom. Luka je riskirao zatočeništvo kad se prišuljao u Rim kako bi napisao Pavlovu priču; tako cijeli film otkriva pregršt podataka koje imamo o evanđelju liječnika.

Bio je zapanjen pri čitanju scenarija

Kad je Caviezel čitao scenarij, bio je "jednostavno zapanjen" kad je razmišljao "o tim događajima, o svemu što su bili spremni riskirati, čak i vlastiti život. Tako su snažno voljeli našega Gospodina da su na sve načine htjeli ispričati Njegovu priču. Naša moralna obveza, međutim, jest prosljediti njihove priče svijetu."

Caviezel i Faulkner u svojim nastojanjima izvrsno su odradili svoj posao, poput filmske ekipe, uključujući pisca i redatelja Andrew Hyatta i producenta Terencea "T. J. "Berdena iz ODB filma.

Kako će svijet doživjeti ovu priču bit će djelomično jasno već ovog vikenda kada je film prikazan u američkim kinima. Caviezel je uvjeren da će biti dobro primljen.

"Znam da će biti izvrstan, samo na temelju prizora koje smo snimili do sada", rekao je u prosincu prošle godine. "To radim trideset godina, a vrlo je rijetko da u isto vrijeme čovjek susreće toliko izvrsnih prizora.

Poruka koja je hitno potrebna svijetu

Film također nosi poruku da ovaj trenutak svijet očajnički treba, dodaje Caviezel: oproštenje po svaku cijenu.

"Želite li doživjeti nešto nadnaravno? Oprostite nekome ", kaže Caviezel. "Pokušajte. Zaboravite na to, da ste najjači. Radije razmišljajte o tome, kako bi nekom oprostili"

Jer opraštanje ne znači slabost ili prihvaćanje zla, objašnjava, nego "suočavanje zla s ljubavlju licem u lice".

U razgovoru je Caviezel otkrio kako se za film Pavao, Kristov apostol i njegovu ulogu evanđelista Luke, učio i pripremao vlastitim životom u vjeri.

"Pažljivo sam pročitao scenarij i usporedio ga s Djelima apostolskim i Pavlovim pismima, uronio sam u taj svijet. Naravno, svaki dan idem na svetu misu, svaki dan molim krunicu, redovito idem na ispovijed."

Razumijevanje scenarija pomoću svakodnevne propovijedi

Caviezel je također otkrio, kako mu je za razumijevanje scenarija pomogla svakodnevna propovijed, biblijski odlomci, i otkriće, kako se proročanstvo Starog zavjeta isprepliće s Pavlovim pismima i evanđeljem.

"Misa je najzaslužnija za moju ulogu, jer Euharistija je Kristovo meso i krv, a ne kruh", objasnio je. "Kada dakle svećenik lomi Njegovo tijelo, Krist umire. Upravo tada umire za nas. On je žrtveni Jaganjac. Kad to uzmem, moje tijelo ga konzumira i ide u moju DNK. Krist je doslovno u mojoj DNK i u mojoj duši. Često idem u Misu, više je onda Krist u meni i više zahtijeva da se promijenim."

Zašto se Luka promijenio?

To, naravno, iznosi novo pitanje: "Zašto se Luka promijenio? Bogat je, radi kao liječnik. Po državljanstvu je Grk. Ništa ne zna o vjeri. Nema potrebe za promjenom. Ima sve što mu treba. "

Sveti Luka je bio jedan od četiri evanđelista, ali ne i jedan od dvanaest apostola. U filmu kaže Pavlu: "Nikad nisam susreo osobno Krista, ali kad sam te vidio da govoriš, vidio sam ga u tebi."

Krist zahtijeva promjenu od svih koji ga žele slijediti. "Isus je rekao:" Ako želiš biti moj apostol, moraš odustati od ovoga i ovoga ", objasnio je Caviezel.

"Za neke to znači ime", kao što vrijedi i za sv. Pavla, koji je izvorno nazvan Savao. "Za neke je način života. Za neke od nas to znači, da se odreknemo svog života. "

Lukina sposobnost da vidi Krista u sv. Pavlu od posebne je važnosti za Caviezela. Pravi izazov bio je kada ga je Mel Gibson 2004. Zamolio da igra ulogu Isusa Krista u Pasiji.

"Ljudi koji su bili Krist za mene u mom životu postali su Krist na velikom platnu", objasnio je. "Ne znam kako se Krist kreće, kako hoda, kako govori. Ali vidio sam ga. Vidio sam ga u mnogim ljudima u životu. "

Ovo nije kraj, ni profesionalno niti privatno, kao što možemo predvidjeti. Kada je Caviezel razgovarao s medijima o filmu 'Pavao, Kristov apostol', u javnost je stigla vijest, da će ponovno igrati ulogu Krista u planiranom nastavku Gibsonove Pasije, koja će govoriti o uskrsnuću.

Pitanje o tome kakoga  je uloga u filmu o apostolu Pavlu pripremila za novi Gibsonov film nije mnogo komentirao.

"Ovo je nešto posve drukčije", rekao je u veljači. "To je stvar sama po sebi, nešto sudbonosno. Predajem se. Idem u oluju, ali ne bez Isusa, mornara. "


Označeno u