„Obični“ čovjek koji je imao stigme - 365 dana u godini proživljavao Muku Kristovu

Premda se većina na spomen stigmi odmah sjetiti svetaca poput Franje Asiškog, Katarine Sijenske ili Padra Pija, ipak postoje i oni „obični“ koje je Bog dotaknuo tom milošću. Jedan od njih bio je i Irving „Francis“ Houle iz Michigana u SAD-u.

Irving je rođen u gradiću Wilsonu, na sjeveru Michigana, godine 1925., u obitelji Petera i Lillian Houle. Osim njega, Bog je ovim roditeljima podario još pet dječaka i jednu djevojčicu. Obitelj je svaki dan tijekom korizme molila krunicu, a otac je poslije nedjeljne mise predmolio Put križa.

irving-stigme.jpg

Irvingo je stigme imao 15 godina Irvingov život se bio ni po čemu se nije razlikovao od onoga koji su živjeli njegovi vršnjaci. Diplomirao je 1944. i odmah se pridružio američkim snagama u Drugom svjetskom ratu te je služio u Europi, Africi i na Bliskom istoku, za što je dobio dva odličja, a vojsku je napustio 1946.  

Slijedeći očev primjer zasnovao je obitelj oženivši 1948. katoličku djevojku Gail LaChapelle s kojom je rodio petero djece: Stephena, Petera, Johna i blizance Metthewa i Margu. Bio je aktivni župljanin u župi Sv. Josipa te aktivni član Kolumbovih vitezova, najveće katoličke bratovštine na svijetu. Kada mu je bilo 67 godina, Francisu su se na Veliki petak, 9. travnja 1993. prvi put pojavili tragovi stigmi. Vidjevši to, najprije je pozvao svoga brata i ujedno svećenika vlč. Roberta Foxa (koji je poslije o njemu napisati knjigu) te mu saopćio kako mu se na početku korizme tj. na Čistu srijedu ukazao Isus i rekao: „Uzimam tvoje ruke i dajem ti moje… dotakni ih.“   

Objasnio je kako je na Veliki petak, oteklina koja mu se mogla vidjeti na obje strane dlana, raspuknula i počeka krvariti. Walter Casey, umirovljeni policajac kojega je ovlastio mjesni biskup da bude s Francisom svo vrijeme, svjedočio je da je svaki dan između ponoći i 3:00 sata, tijekom svih 365 dana u godini, Francis proživljavao Muku Kristovu.

Pojasnio je kako mu je gospodin Houle rekao da mu je Blažena Djevica Marija 19 puta došla te mu kazala da će mnoge ljude dovesti njemu, ali i njega mnogim ljudima. Prema procjenama Francis je molio polažući ruke nad više od 100 000 ljudi. Narod bi inače čekao i satima kako bi vidio starog djedicu koji ima stigme te ih dotaknuo. Houle k tomu nikada nije tražio osobnu pozornost niti kakve financije ili donacije. Inzistirao je da su bilo kakva ozdravljenja onih koji bi mu dolazili, isključivo djelo Božje, a nikako njegova zasluga. Umro je na prvu subotu, 3. siječnja 2009. u dobi od 83 godina, a stigme je imao 15 godina.

On je jedan od nekoliko laika u povijesti Crkve koji su na tijelu nosili „rane Isusove“. Dvojica biskupa Biskupije Marquette u Michiganu, mons. James H. Garland i mons. Alexander K. Sample, nisu našli nikakvu nepravilnost u njegovim činima te su mu dali svoj blagoslov.  Izvor: Aleteia| Nedjelja.ba