U samostanu Svete Rite iz Cascije redovnice oblače siromašne mladenke

Još od 1950. godine, klauzurne redovnice iz samostana Svete Rite iz Cascije u centru Italije u obliku donacija primaju vjenčanice koje one same popravljaju u svojoj krojačkoj radionici kako bi ih dale ženama koje si ne mogu priuštiti novu vjenčanicu zbog novčanih poteškoća.Prije 600 godina, ovaj je samostan bio dom Svete Rite, žene koju je muž zlostavljao te koja se zaredila nakon što je postala udovica. Poznata je pod nazivom „Svetica nemogućeg“ i mnoge žene traže njezin zagovor za dobrobit svog braka.

Popularan dobrotvorni rad vodi sestra María Laura koja preuzima donirane haljine i pregledava ih za slučaj da ih je potrebno prepraviti ili zakrpati. Prije nego što se zaredila, radila je u majčinoj krojačkoj radionici u Toskani.Kada preuzme haljine, sortira ih po broju i boji, a kasnije joj ostale sestre pomažu skratiti, preinačiti ili zašiti haljine ili pak pomažu mladenkama pri odabiru.
U zadnje je vrijeme potražnja za haljinama porasla. Možda zato što je naš rad postao poznatiji, a možda i zbog krize koja je sve veća, ali to nije bitno. Sretne smo ako naš rad može pomoći potrebitima“, rekla je sestra María Laura za talijanski list La Repubblica.

Sve je počelo kada je skupina žena donijela svoje haljine u znak zahvalnosti Svetoj Riti koja je na čudesne načine pomogla njihovim brakovima. Osim toga, neke od žena su rekle da im je draže donirati svoje vjenčanice da ih i druge mladenke mogu iskoristiti, nego ih ostaviti u ormaru gdje će skupljati prašinu i biti hrana moljcima.

Na stotine mladenki kucaju na vrata samostana Svete Rite“, kaže sestra María Laura. „Haljine mogu uzeti besplatno. Samo one koje žele (i mogu) ostave donaciju (koja se koristi za potrebe samostana i u dobrotvorne svrhe). Skoro sve vrate haljinu koju zatim druga mladenka može iskoristiti, te tako još jedan mladi par bude sretan.

Svaki tjedan dolaze mladenke iz različitih mjesta sa svojim majkama i sestrama. Moraju dogovoriti termin za odabir haljine sa sestrom Maríom Laurom, a kada dođu, sestra ih vodi u sobu da odaberu haljinu koju žele te je potom mogu i probati.Sestra ima poseban dar za odabrati haljinu za svaku mladenku. U jednom intervjuu za američki The New York Times, rekla je da joj njezina ljubav prema ovakvom dobrotvornom radu pomaže u odabiru prave haljine za svaku ženu. „Znam koju će uzeti, mogu im to vidjeti na licu.“

Sestre iz samostana Svete Rite iz Cascije primaju vjenčanice iz raznih djelova svijeta. Ako imate želju donirati ili pronaći jednu vjenčanicu za sebe, možete to učiniti na stranici: http://www.santaritadacascia.org/utilita/contatti.php