Žene s Downovim sindromom i redovničkim pozivom

Male sestre učenice Jaganjčeve u Francuskoj slijede “mali put” Svete Male Terezije

Ponuditi se Bogu kao svjedočanstvo Evanđelja života.

To je misija Malih sestara učenica Jaganjčevih, kontemplativnog reda u Francuskoj koji otvara svoja vrata ženama koje osjete poziv vjerskog života, ali kojima su druge zajednice možda okrenule leđa jer imaju Downov sindrom.

ucenice-jaganjceve-1.jpg

© Communauté des petites sœurs disciples de l’Agneau

Zajednica ovisi o drugim sestrama koje nemaju Downov sindrom, ali koje predano dijele svoj život s ovim divnim i svetim ženama.
Male sestre žive diskretno i samostalno sa srcima i umovima okrenutima Bogu.

Misija Reda:

Vođene mudrošću svetog Benedikta, naše male sestre s invaliditetom učimo ručnim radovima koji su potrebni za njihov razvoj. Živimo u siromaštvu i njima na raspolaganju. S njima dijelimo svakodnevni rad. Propovijedi, klanjanja i molitve krunice prilagođeni su njihovom ritmu i njihovim sposobnostima. Naša se molitva u tišini svakodnevno hrani euharistijom i promišljanjem o Evanđelju.

Zajednica je osnovana 1985. godine uz pomoć Jeromea Lejeunea, francuskog pedijatra i genetičara čiji je laboratorij otkrio vezu između bolesti i nepravilnosti kromosoma 21 (Downov sindrom).

Grupu je 1990. kanonski priznao nadbiskup Toursa kao javnu udrugu. Male sestre sada žive u samostanu Le Blanc gdje žive prema “malom putu” sv. Terezije iz Lisieuxa.

Prema pamfletu kojeg je objavila zajednica: Svaki dan slijedimo “mali put” svete Terezije. Znajući da su nam velike radnje zabranjene, od nje učimo primiti cijelog Boga, ljubiti braću koja se bore, bacati cvijeće za Isusa i moliti za svrhu koja nam je povjerena.