U Vatikanskoj knjižnici otkrio novo biblijsko poglavlje izbrisano prije 1500 godina

Novo biblijsko poglavlje, koje je izbrisano prije 1500 godina, otkriveno je zahvaljujući korištenju ultraljubičastog svjetla na tekstu u Vatikanskoj knjižnici.

Nevjerojatno otkriće koje datira iz 3. stoljeća nakon Krista sadrži poglavlja 11. i 12. Evanđelja po Mateju i predstavlja jedan je od najranijih prijevoda tog Evanđelja. Tekst je u 6. stoljeću izbrisan, a preko njega je ispisan drugi tekst. Riječ je o izbrisanom tekstu koji je izašao na vidjelo zahvaljujući korištenju ultraljubičastog svjetla na rukopisu u Vatikanskoj knjižnici.

Skriveni tekst isprva je izbrisao pisar u Palestini, što je bila uobičajena praksa u to vrijeme jer je pergament bio rijedak, pa su rukopisi često brisani i pergamenti ponovno korišteni.

Otkriveni ulomci potječu iz Evanđelja po Mateju, a ono je jedno od četiriju evanđelja Novog zavjeta u Bibliji. Ostala tri evanđelja, po Marku, Luki i Ivanu, ocrtavaju Isusov život, a njihovi spisi zajedno čine dio 27 knjiga Novog zavjeta. Tekstovi Novog zavjeta napisani su u godinama nakon Kristova raspeća.

Izvorna grčka verzija Matejeva poglavlja 12, stih 1 glasi: U ono vrijeme, Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi učenici ogladnjeli su i počeli brati klasje i jesti.

Novootkriveni sirijski prijevod uz identični prvi dio, u drugom dijelu pak glasi ovako: ...su počeli brati klasje, trljati ga u rukama i jesti.

Ostatak prijevoda nije objavljen, što znači da bi mnogi drugi skriveni stihovi mogli biti otkriveni kasnije.

Grigory Kessel, stručnjak za srednjovjekovlje s Austrijske akademije znanosti (OeAW), sada je uspio otkriti izgubljene riječi i njegova su otkrića objavljena u časopisu New Testament Studies.

Tradicija sirijskog kršćanstva poznaje nekoliko prijevoda Starog i Novog zavjeta. Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prijevod evanđelja, rekao je Kessel.

Kome trebaju riječi kad Bibliju možete upoznati kroz Bitmojije
Grigory Kessel došao je do velikog otkrića zahvaljujući svom dubokom poznavanju starih sirijskih tekstova i karakteristika pisma. Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti međuigra između modernih digitalnih tehnologija i temeljnih istraživanja kada se radi o srednjovjekovnim rukopisima, istaknula je Claudia Rapp, ravnateljica Instituta za srednjovjekovna istraživanja pri OeAW-u.

Izvor: Phys.org

Označeno u