Znanstvenici uz pomoć ultraljubičaste tehnologije otkrili tajno poglavlje u Bibliji staro 1500 godina

Povjesničar Grigory Kessel iz Austrijske akademije znanosti objavio je otkriće u članku u časopisu New Testament Studies.

Znanstvenici koji koriste ultraljubičastu fotografiju tvrde da su pronašli staru verziju jednog poglavlja Biblije koja je bila skrivena ispod drugog dijela teksta više od 1500 godina.

Povjesničar Grigory Kessel iz Austrijske akademije znanosti objavio je otkriće u članku u časopisu New Testament Studies ranije ove godine. New Testament Studies je znanstveni časopis s recenzijom koji objavljuje Cambridge University Press.

Prema Kesselu, koristio je ultraljubičastu fotografiju kako bi vidio raniji tekst ispod tri sloja riječi napisanih na palimpsestu, vrsti drevnog rukopisa na kojem su ljudi pisali preko drugih riječi, ali često su ostajali tragovi izvornog pisanja.

Spominje se Isus

Palimpsesti su se koristili u drevna vremena zbog rijetkosti pergamenta. Riječi su se pisale na materijal ponovno dok nekoliko slojeva prekrije skrivene riječi ispod.

Tekst koji je opisan u Kesselovom otkriću je dugo nepoznata verzija poglavlja 12. Knjige Mateja koja je izvorno bila dio starosirijskih prijevoda Biblije prije 1500 godina, rekao je Kessel u priopćenju za medije. Otkriće je napravio u rukopisu koji se čuva u Vatikanskoj knjižnici.

Rukopis pruža "jedinstvenu priliku" istraživačima da razumiju najranije faze tekstualne evolucije Biblije, prema priopćenju za medije, i pokazuje neke razlike u odnosu na moderne prijevode teksta.

Na primjer, prema priopćenju, izvorna grčka verzija Mateja 12:1 - koja se danas najčešće koristi - kaže: "U to vrijeme Isus prođe kroz polja žita u subotu; i njegovi učenici ogladniše pa počeše trgati klasje i jesti".

Nova otkrivena sirijska verzija, međutim, neznatno se razlikuje. Kaže: "počeše trgati klasje, trljati ih u svojim rukama i jesti".

 

Označeno u