Roditeljski blagoslov djece

Roditelji imaju težak zadatak da svoju djecu dovedu Bogu. Katekizam Katoličke Crkve objašnjava na koji način: „Milošću sakramenta ženidbe roditelji su primili odgovornost i povlasticu naviještati vjeru svojoj djeci. Neka ih od najranije dobi uvode u otajstva vjere, kojih su svojoj djeci 'prvi navjestitelji.'” (KKC 2225).

To svakako nije jednostavan zadatak i ponekad se čini besplodnim. U nekim slučajevima ne možemo saznati kakav smo utjecaj imali na svoju djecu dok ne prođe nekoliko godina.

Važan dio evangeliziranja vlastite djece vrlo je jednostavan. Naziva se „roditeljski blagoslov” i sastoji se od sposobnosti da se Božji blagoslov zazove nad djecom. Kao roditelji imamo posebnu odgovornost i obvezu da svoju djecu predamo Bogu i stoga naše molitve imaju dvostruki učinak. Bog nam ih je dao i naša je dužnost da ih ponovno dovedemo Bogu.

Primjere ove vrste blagoslova nalazimo na mnogim mjestima Staroga Zavjeta. Jedan od najpoznatijih primjera je onaj kad je Izak blagoslovio svoga sina Jakova (Post 27). No postoje i brojni drugi primjeri i iz toga razloga mnogi ljudi koriste te blagoslove nad svojom djecom.

Jedan od blagoslova koji se često koriste dolazi iz Knjige Brojeva i naziva se Aronovim blagoslovom: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva. Neka te Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka ti bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese. ” (Br 6,24-26).

Drugi jedan blagoslov dolazi iz Knjige o Tobiji. Ondje Tobit svoga sina Tobiju blagoslivlja prije polaska na putovanje: „Bog koji na nebu stoluje udijelio ti sretno putovanje i anđeo njegov pratio te.” (Tob 5,17).

Jednostavan način kako blagosloviti dijete jest uzeti malo blagoslovljene vode (ako je pri ruci) i načiniti njome znak križa na čelu djeteta ili jednostavno položiti ruku na njegovu glavu. Dok se to čini može se moliti jednu od gore navedenih molitava ili jednostavno izreći: „Neka te Bog blagoslovi u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”

Formula molitve nije nepromjenjiva i svaki roditelj može izmoliti spontanu molitvu za blagoslov svoje djece. Važno je zazvati Božji blagoslov nad njima i prepoznati snagu koju Vam je Bog dao kao roditelju.

Ovaj se blagoslov obično čini prije spavanja, ali se može činiti i prije polaska u školu ili na neko putovanje. Pružit će Vam utjehu, jer znat ćete da je Bog s njim dok odlazi od kuće, a s njim sa svakim korakom putuje anđeo čuvar.

Nije lako biti roditelj, a zadatak poučavanja vjere može se učiniti kao nemoguć zadatak. No sve je moguće s Božjom pomoći.