ZAŠTO SU MAJČINI POLJUPCI NEZAMJENJIVI? Znanstvenica se iz čiste znatiželje slikala s djetetom na uređaju za magnetsku rezonancu. Otkrila je kako ljubav utječe na razvoj mozga

Postoje mnoga istraživanja koje su znanstvenici radili na sebi, postoje i ona otkrića koja su nastala posve slučajno, a i jedno i drugo se zapravo dogodilo kad je neuroznanstvenici Rebecca Saxe palo na pamet napraviti prvu sliku magnetne rezonance majke i bebe 'uslikavši' na taj način sebe i svog sina dvomjesečnog sina Percyija u naručju.

"Ova snimka nije napravljena u dijagnostičke svrhe, niti za znanost. Prema mojim saznanjima, nitko do sada nije napravio magnetnu rezonancu majke i djeteta. Učinili smo to jer smo htjeli vidjeti što će biti", pojasnila je dr. Saxe svoju znatiželju. Prije svega, htjela je uočiti razlike između majčinog i djetetovog mozga, piše 100posto.

Majke oblikuju djecu od rođenja

I naravno, pokazalo se da dijete itekako ima koristi od nježnosti koju dobiva. Poljupci u mozgu izazivaju kemijsku reakciju i pojačano lučenje hormona oksitocina. Inače, oksitocin se naziva hormonom ljubavi i sreće, a osnažuje osjećaj povezanosti. Također, poljupcima se aktivira sustav za nagrađivanje u mozgu, izlučivanjem dopamina se čovjek osjeća bolje. Osim toga, oslobađa se i vazopresin koji majke dublje povezuje sa bebama i partnerima te serotonin koji pomaže u reguliranju raspoloženja.

Na slici se jasno vidi kako je djetetov mozak glatkiji i tamniji, a razlog tome je manji udio bijele tvari koja, između ostalog, sadrži mijelin. Njegov je zadatak prijenos informacija, a nedostatak mijelina kod beba simbolično pokazuje kako majke oblikuju u djecu od rođenja.

"Nekim ljudima je ova snimka bila uznemiravajući podsjetnik na to koliko su ljudska bića ranjiva. Drugima je fascinantno kako dvije osobe - s 'nevidljivom' garderobom, kosom i licima - postale univerzalne i mogu biti bilo koja majka i beba, na bilo kojem mjestu ili razdoblju u povijesti.

Iza slike je dugogodišnji rad

Sama znanstvenica dugo je pokušavala doći do ove fotografije. Kad je rodila prvi put, pokušala je preko magnetne rezonance 'uslikati' se s bebom, no to joj nije pošlo za rukom. Uspjelo joj je tek rođenjem drugog sina, 2015. godine, nakon preinaka na uređaju. Kako uređaj proizvodi veliku buku, i znanstvenica i dijete bili su 'zaštićeni' slušalicama , a slika je nastala nakon nekoliko neuspješnih pokušaja.

Inače, na sveučilištu se uređaji za magnetsku rezonancu koriste kako bi pratili protok krvi kroz dječji mozak. Djeci se čitaju priče i promatra promjena aktivnosti mozga ovisno o tijeku priče, čime se istražuje što zapravo djeca misle o mislima drugih ljudi.