5 stvari koje trebate znati o katedrali Notre Dame u Parizu

Evo pet stvari koje možda niste znali o crkvi koja je često nazivana "Kraljicom katedrala", piše CNA.

1. Građena tijekom 182 godine

Izgradnja katedrale počela je 1160. a dovršena je za skoro dva stoljeća. Dok je glavnina poslova privedena kraju do 1260., konačni izgled dobila je 1345.

2. Notre-Dame je dom mnogih relikvija

Najpoznatija relikvija smještena u pariškoj katedrali je trnova kruna za koju se vjeruje kako je njome Isus bio okrunjen tijekom svoje Muke. Također u Notre-Damu je i komadić Kristova križa i jedan od čavala korišten prilikom raspeća, ali i relikvije mnogih francuskih svetaca. Prvotna izviješća kažu kako su relikvije spašene od požara.

3. Katedrala nije vlasništvo Pariške nadbiskupije

Zbog francuskog zakona o sekularizaciji, Francuska vlada je zapravo vlasnik svih crkava izgrađenih prije 1905., uključujući i Notre-Dame. Vlasti pak besplatno daju Pariškoj nadbiskupiji korištenje zdanja i tako će nastaviti nadalje. Nadbiskupija Pariz odgovorna je za čuvanje crkve kao i za plaćanje uposlenika.

4. Najposjećenije mjesto u Europi

S 12 do 13 milijuna posjetitelja godišnje, katedrala Notre-Dame najposjećenije je mjesto u cijeloj Europi.

5. Bila je i prije uništena

Dok je požar u ponedjeljak zasigurno najveće oštećenje pariške katedrale ikada, ipak ona nije prvi put prošla kroz ovakvu strukturalnu traumu. U Drugom svjetskom ratu, gotovo sva stakla bila su polomljena kada je Pariz bombardiran, a Hugenoti su uništili slike i kipove tijekom 16. stoljeća.

Tijekom Francuske revolucije 1789., Notre-Dame je opljačkana te ponovno posvećena kao „Božji dom“. Samo zdanje tada je bilo korišteno za skladištenje vina. No, Crkva ju je ponovno nastavila koristiti od 1801. godine.