Čistač ulica skupljao bačene knjige pa otvorio knjižnicu

Jedan Kolumbijac, koji je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, skupljao je bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu knjižnicu.

Hose Alberto Gutierrez dobio je nadimak "Gospodar knjiga" jer je 1997. godine počeo skupljati knjige kada je primjetio da ih građani bacaju u kante za smeće.

Gutierrez, koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila "Ana Karenjina" ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primjerke "Malog Princa", "Ilijade" i djela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabriela Garcije Marqueza.

Susjedi su zatim počeli dolaziti i davali mu knjige, bilo za njega ili za njegovu djecu.

Gutierrez je 2000. godine sa svojom suprugom odlučio preurediti prizemlje kuće i pretvoriti ga u besplatnu knjižnicu nazvanu "Moć riječi".

Uspjeh te inicijative je nadmašio očekivanja jer su u knjižnici kao ispomoć počeli raditi volonteri, ali i stranci.

Supruga "liječi" knjige

S obzirom da su neke knjige bile u lošem stanju, Gutierrezova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori "Bolnicu riječi" gdje lijepi stranice i mijenja korice propalih knjiga.

Sada je knjižnca, koja je u međuvremenu stekla svjetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti, postala mjesto okupljanja djece koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Obitelj Gutierrez je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno dijelila knjige mještanima u zabačenim područjima.

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju u pomoć, a čak kruže i priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednom nazvao Gutierreza telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se nakon 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.