Iza ove skulpture poznatoj kao 'Anđeo patnje' stoji dirljiva priča o ljubavi

Emelynin anđeo, ljubavna priča Williama i Emelyn

Mnogima je vjerojatno već poznata ova skulptura predivnog i izražajnog anđela. Ona je posljednje djelo kipara Williama Wetmorea Storyja koji je bio i odvjetnik, pisac te pjesnik. Skulptura se nalazi na katoličkom groblju u Rimu, a Story ju je posvetio svojoj preminuloj supruzi. Ona je bila njegova muza, nije mogao živjeti bez nje te je nedugo nakon nje preminuo.

andeo-patnje-2-flickr.jpg

Photo: Flickr

Anđeo sada služi kao nadgrobna ploča Storyju, njegovoj supruzi i njihovom sinu Josephu koji je preminuo sa 6 godina u Rimu. Uz Josepha, imali su još troje djece koja su, poput oca, bila umjetnici. Thomas Waldo Story je bio pisac, Julian Russell Story je bio uspješan slikar portreta, a Edith Marion, markiza Peruzzi de Medici, bila je spisateljica.

Takozvani anđeo patnje dolazi na grob ostaviti cvijeće, ali ne može više podnijeti bol. Pada na grob, a krila od silne boli izgube sjaj i lagano se zatvore omotavši mu tijelo.

andeo-patnje-1.jpg

Photo:Flickr

Način na koji je William izrazio ljubav svojoj voljenoj supruzi inspirirao je mnoge kopije. Godine 1901. napravljena je replika u Palo Altu, u Kaliforniji, u čast Henryja Latrhopa, brata suosnivača sveučilišta u Stanfordu. Postoje i druge replike na grobljima diljem svijeta: u New Yorku, Marylandu, Kaliforniji (SAD), u Vancouveru (Kanada), u San Joséu (Kostarika) te u Santiagu de Cuba.

U svijetu glazbe razne grupe su također odale počast anđelu patnje tako da su njegovu fotografiju stavile na naslovnice svojih albuma, među njima su: Odes Of Ecstasy, Evanescence, Nightwish, Anabantha.