U Rijeci pronađena rijetka i vrijedna skulptura Oplakivanja Krista iz 15. stoljeća

U spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama pronađena je, naime, skulptura Oplakivanja Krista iz sredine 15. stoljeća. Otkriće je 29. kolovoza predstavljeno hrvatskoj javnosti u Rijeci.

Vijest o rijetkom i vrijednom otkriću ne samo za Hrvatsku već i šire stigla je iz Rijeke, javlja IKA

Riječ je o izuzetno vrijednom, starom i dosad posve nepoznatom dijelu. Naime, skulptura se nalazila odložena u spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama.

Prema riječima župnika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - gdje se skulptura sada nalazi, mons. Sanjina Francetića skulptura najvjerojatnije potječe iz crkve Sv. Josipa na Podmurvicama koja se nalazi u sklopu nekadašnjeg samostana benediktinki osnovanog 1914. Te su godine, naime, redovnice napustile staru crkvu i samostan sv. Roka iz 17. stoljeća koji je potom srušen a nalazio se uz župnu crkvu Uznesenja Marijina u povijesnoj jezgri grada. Veliki dio umjetnina ove zaboravljene riječke crkve i samostana je raspršen, a same su benediktinke iz Podmurvica otišle nakon II. svjetskog rata u Italiju.

No, skulptura je puno starija i datira u drugu polovicu 15. stoljeća. Riječ je o prikazivanju motiva Oplakivanja Krista, omiljenog u umjetnosti kasnog srednjeg vijeka. Drvena se skulptura sastoji od sjedećeg lika žalosne Bogorodice zaogrnute velikim plaštem dok joj je u krilu postavljeno mrtvo Isusovo tijelo. S desne strane nalazi se lik mlade žene koji se može identificirati kao Marija Magdalena, smatra povjesničar umjetnosti dr. Damir Tulić.

Ovo je za Rijeku iznimno i senzacionalno otkriće jer postoje još samo dvije slične skulpture i to monumentalni kip Gospe Sunjske, koja je od 16. stoljeća i nalazi se u franjevačkoj crkvi na Trsatu, te skulptura Oplakivanja Krista izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a koja potječe iz gradske crkve Uznesenja Marijinog. U takvom je kontekstu ovo djelo od izuzetne važnosti za stariju povijest grada Rijeke, istaknuo je povjesničar Tulić.

Označeno u