VELIČANSTVENO Gospin kip veći od brazilskog Krista Spasitelja

Približno 45,5 metara visok kip Blažene Djevice Marije koji se nalazi na 3 658 metara visokom planinskom vrhu, u gradu Oruro, smješten je južno od La Paza u Boliviji, odakle pazi na njegove stanovnike.

Ovaj prikaz Djevice Marije je za skoro sedam metara veći od monolitnog kipa Isusa Spasitelja u Rio de Janeiru, ali i Krista Mira u Cochabambi u Boliviji.

Poznat kao Djevica Svijećnice (Virgen de la Candelaria) posebno je štovan među bolivijskim rudarima koji Majku Božju mole da rudno bogatstvo ovoga područja „ne presuši“.

Ono što je posebnost ovoga mjesta jest i festival koji se održava jednom godišnje tijekom karnevala u Oruru i predstavlja najveći kulturni događaj godine u Gospinu svetištu.

oruro-kip-djevice-marije.jpg

Prema legendi 1789. na jednom od zidova rudnika koji je najbogatiji srebrom čudesno se pojavila freska Djevice Marije. Od tada, svake godine kostimirani vjernici u povorci hodočaste pet kilometara, plešući, pjevajući i klečeći ispred Gospine slike u svetištu. Ova odanost ima toliku važnost da je karneval u Oruru 2008.upisan u UNSECO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Upravo zbog ove izuzetne privrženosti naroda Djevici Mariji, vlasti su 2009. odlučile izgraditi ogromni kip koji oslikava njihovo veliko štovanje. Više od stotinu radnika bilo je angažirano za izgradnju ovog monumenta čija je težina jednaka težini devetokatnice.

Djevica, s mjesecom pod nogama, u naručju lijeve ruke s djetetom Isusom, u desnoj ruci nosi svijeću. Ispod skulpture nalazi se kapela gdje vjernici mogu moliti, a penjući se katovima u visinu, posjetitelji kroz obasut zvijezdama plašt −koje služe kao prozori – mogu uživati u zapanjujućem panoramskom pogledu.

Do danas, ovaj prikaz Blažene Djevice Marije predstavlja najveći vjerski spomenik u Latinskoj Americi.

Nedjelja.ba