VELIČANSTVENO Ovaj kip Djevice Marije veći je od Kipa slobode i Krista Otkupitelja

Sagrađen je u Venezueli na mjestu na kojem se 1570. godine ukazala DjevicaOd 1892. do 1954. godine, kada je otok Ellis bio glavna luka za ulazak u Sjedinjene Američke Države, golemi neoklasični kip pozdravljao je migrante predstavljajući onu jednu stvar koju oni nisu imali - slobodu.

“Odjednom se začuo metež i došli smo u Ameriku”, ispričao je jedan migrant, “I svi su počeli vikati da vide Gospu, Kip slobode.”

“Gospa”, bakreni kip visine 46 metara, bila je dar Francuske SAD-u 1886. godine. Kip je izradio francuski kipar Frédéric Auguste Bartholdi, a konstrukciju je izradio Gustave Eiffel koji je godinu dana kasnije izgradio toranj u Parizu koji nosi njegovo ime.

Godinama je Liberty enlightening the World (puni naziv kipa) bio poznat kao najviši kip u svim Amerikama. Međutim, 1983. godine španjolski kipar Manuel de la Fuente podigao je kip Djevice Marije, Virgen de la Paz (Djevica mira), visok skoro 47 metara u gradu Trujillo, Venezuela.

kip-djevice-marije-venezuela1.jpg


Impozantan kip izgrađen od betona i težak 225 tona, nekoliko je centimetara veći od Kipa slobode i Krista Iskupitelja (39 metara) koji se nalazi na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil.

Kip Djevice je izgrađen po nalogu venezuelanskog predsjednika Luisa Herrere Campinsa na brdu “Peña de la Virgen” gdje se Blažena Djevica Marija navodno ukazala 1570. godine. Prema priči, mlada je žena šetala ulicom u selu Carmona da kupi svijeće. Grupa muškaraca joj je prišla i pitala je zašto šeta sama. Postoje dvije verzije njezinog odgovora muškarcima, prema jednoj je rekla: “Nisam sama. Uz mene su Bog, sunce i zvijezde”, dok drugi kažu da im je odgovorila: “Braćo, ne zaboravite da sam s Bogom, mojim zaštitnikom”. Pratili su je, a ona se krenula sakriti iza stijena i tada su otkrili njezin pravi identitet. Prema njihovom svjedočenju bila je to  Gospa.

Kao i Kip slobode, Djevicu mira se također može posjetiti iznutra gdje ima pet zatvorenih balkona koji pružaju nevjerojatan pogled na okolnu tropsku šumu.
Oba su spomenika bogata simbolizmom. Kip slobode predstavlja rimsku božicu slobode Libertas držeći desnom rukom baklju iznad glave dok joj je ispod druge ruke ploča s natpisom JULY IV MDCCLXXVI (4. srpnja 1776.) koji predstavlja datum potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti.

kip-djevice-marije-venezuela2.jpg

Photo: Pogled sa kipa jednog od pet balkona

Kip Djevice mira inspiriran je Djevicom Gospe od mira koja je od 1568. godine duhovna zaštitnica Trujilla, a od 1960. zaštitnica i lokalne biskupije. Osim što je najviši kip, nosi i titulu najvišeg predstavljanja Djevice Marije u svijetu. Unatoč svojoj veličini i snažnoj simbolici, ne privlači mnogo posjetitelja kao što to privlače druge turističke lokacije u Venezueli.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia