Život poslije smrti: Samo čudo je 7 djece vratilo iz mrtvih...

Školski izlet koji je pošao strahovito po zlu - nakon pada u ledenu vodu srca djece su stala i satima nisu kucala

Bilo je to 2011. godine u Danskoj, kad se čamac s mladim tinejdžerima prevrnuo usred mora, a svi u njemu uskoro su se našli u ledenoj hladnoj vodi s malim izgledima za preživljavanje, piše express.hr.

Nesreća se dogodila na tzv. dragon boat kajaku 11. veljače 2012., a u incidentu je sudjelovalo 13 učenika i 2 učitelja iz lokalne srednje škole Lundby Efterskole. Brod se prevrnuo zbog jakog vjetra.

U 11 sati su učenici isplovili iz luke Praesto kako bi oborili rekord u vožnju koje su drugi učenici postavili dva dana ranije. U 11 sati i 22 minute brod se prevrnuo, a budući da nitko nije imao telefon niti su imali radio, učenici su morali otplivati na obalu kako bi spasili.

- Pomislila sam odmah OK, sad ću umrijeti - ispričala je jedna od žrtvi u videu za BBC.

Katrine i 12 njenih prijatelja iz razreda bili su na školskom izletu koji je gotovo završio tragično za velik broj njih i njihove obitelji.

- Bilo je užasno hladno, toliko da je na vodi bio led. Ja sam izronila i našla sam se ispod broda, a upravo je tad počela moja noćna mora. Svi su vrištali te je cijela scena djelovala posve nestvarno. Mogli ste vidjeti paniku na svim licima. Učitelj je rekao da moramo plivati, inače ćemo umrijeti. Temperatura vode je iznosila tek 2 Celzijusa, a djeca su bila udaljena nekoliko stotina metara od obale - prisjeća se Katrine.

- Nisam mogao plivati, paralizirala me hladnoća i šok. Jedan prijatelj je došao do mene i pokušao mi pomoći, no nedugo nakon toga pao sam u nesvijest i kliničku smrt, kako su mi kasnije rekli - svjedoči još jedan preživjeli dječak, Casper.

Srca im nisu kucala satima

No Katrine je nastavila plivati, unatoč ekstremnoj hipotermiji te je dospjela do obale u 12 sati i 42 minute. Na njen očaj, završila je u šumi, a bilo joj je užasno teško hodati jer joj nije preostalo ništa snage u nogama. Neprestano je padala, a tada je i drugi put pomislila kako će sigurno umrijet. Tada je, na svu sreću, ugledala muškarca kojeg je uspjela obavijestiti o tome što se dogodilo i započela je opća spasilačka misija.

Bila je satima smrznuta pod vodom - dogodilo se čudo!

Kad je stigao helikopter, do njega je dotrčao muškarac vičući: "svi su mrtvi, svi su mrtvi!". Liječnička ekipa koja je požurila na intervenciju na opip je utvrdila da su tijela sedmero djece posve hladna te da su ona klinički mrtva. Nekoliko učenika pronađeno je bez svijesti u vodi, a službeno kad su liječnici došli do njih prošlo je dva sata otkako su bili klinički mrtvi, odnosno od kada im je srce prestalo kucati.

- Kada je netko hladan kao što su bili oni, onda ih ima smisla oživljavati jer hladnoća može očuvati organe. Mrtvi su, ali još imamo nade da ih vratimo - rekao je liječnik koji je bio zadužen za njih, objašnjavajući kako im je ekstremna hipotermija usporila metabolizam.

Najveći poznati slučaj povratka iz mrtvih

To je značilo da im srca mogu ponovno početi raditi kad se tijela ugriju. Tada su započeli sa zagrijavanjem njihove krvi, vodeći se načelom jedan stupanj više svakih 10 minuta. Šest sati nakon nesreće, sva su dječja srca počela kucati.

- Casper imao tjelesnu temperaturu od 17,5 Celzijusa kad je došao, a srce mu je počelo raditi kad se ona popela na oko 26 stupnjeva - rekao je liječnik.

No stanice u nedostatku kisika propadaju, a oko dva milijuna moždanih stanica umire svake minute bez kisika. Nakon povrata životnih funkcija, fokus liječnika se preselio na mozak. Pitanje je bilo - hoće li se pacijenti uspjeti oporaviti?

Oni u komi su stavljeni na respiratore te im je davana infuzija. Nakon nekoliko dana, uspjeli su se probuditi - i to svi istog dana. Njihove obitelji, prijatelji, pa čak i liječnici - svi su skakali od sreće.

To je najveći dokumentirani broj oživljenih ljudi istovremeno, i to sa 100 postotnim preživljavanjem. Ipak, neke posljedice su ostale, kao što su teškoće s pamćenjem. Nažalost, učitelj koji nije nosio pojas za spašavanje nije uspio, njegovo je tijelo pronađeno 3. travnja.

POGLEDAJTE I VIDEO: 

Označeno u