„ZVUK SLOBODE“ novi film Jima Caviezela

Katolički glumci Jim Caviezel i Eduardo Verástegui u Latinskoj Americi su snimili novi film koji se bavi spašavanjem djece od seksualnog iskorištavanja. Dugometražni igrani film nosi naziv „Zvuk slobode“ (Sound of Freedom) i pripovijeda o tome kako je humanitarna organizacija Operation Underground Railroad (OUR) izvela spašavanje 127 djece od toga da postanu žrtve seksualnog iskorištavanja u Kolumbiji.

„Zvuk slobode“ je akcijski film redatelja Alejandra Monteverdea. U njemu sudjeluju Jim Caviezel, Mira Sorvino i Bill Camp. Film je snimljen prema stvarnoj životnoj priči Tima Ballarda, kojeg glumi Caviezel, koji je napustio posao u Američkoj Vladi, Ministarstvu unutarnje sigurnosti (DHS), kako bi se spasio živote tisuća djece od trgovine ljudima. Ballard je nakon odlaska iz Vlade osnovao organizaciju Operation Underground Railroad (OUR) kako bi se borio protiv problema seksualnog ropstva. Sam kaže kako je osnovao ovu organizaciju zbog toga da bi imao mogućnosti voditi operacije spašavanja djece za koje vlada nije bila sposobna. Sada djeluje kao izvršni direktor O.U.R.-a, koji i danas provodi operacije i spašava djecu u cijelom svijetu, od Latinske Amerike do Bliskog Istoka. Ballard procjenjuje da je sa svojom organizacijom O.U.R. do sada spasio živote preko 3000 djece.

Jim Caviezel je prije snimanja filma, pripremajući se za portretiranje Tima Ballarda proveo oko tjedan dana s njim promatrajući njega i njegov rad, te također i sam sudjelujući u radu ove neprofitne organizacije. Bilo mu je dozvoljeno otići u Latinsku Ameriku i svjedočiti operaciji koju je vodio sam Ballard. Ballard je istaknuo da iako se većina njegovih operacija ne odvija u Sjedinjenim Državama, ipak su Amerikanci veliki sudionici ovog užasnog zločina: silovanja i maltretiranja djece.

Glavno snimanje filma započelo je u ljeto 2018. Samo dio filma „Zvuka slobode“ snimljen je u Sjedinjenim Državama (Calexico, Kalifornija), dok je veći dio snimljen u Cartageni, u Kolumbiji - zemlji koja ima veliki i ozbiljan problem trgovine ljudima.

Jim Caviezel je izjavio kako je ovaj film u kojem glumi Tima Ballarda, izvršnog direktora O.U.R. –a druga najvažnija uloga u njegovoj karijeri. Stavio ju je odmah iza uloge Isusa Krista u filmu Pasija (2004.). Začudo, Tim Ballard je osobno zatražio da ga u filmu uprizori Jim Caviezel. Producenti su ga, zbunjeni zahtjevom željeli od toga odgovoriti, komentirajući kako treba izabrati nekog glumca koji mu više nalikuje. Međutim, Ballard je ostao nepokolebljiv, rekavši kako su za njega Jimove uloge u filmovima Pasija i Grof Monte Cristo (oba sa snažnom katoličkom porukom praštanja i borbe protiv zla) toliko snažne i utjecajne i da zbog toga želi da baš on glumi i njega. Sam Caviezel je također vrlo sretan što može sudjelovati u ovakvom humanom projektu za koji se nada da i preko filma može spasiti živote mnoge djece i također donijeti malo svjetlosti u tamu svijeta.

Iako je film završen u studenom 2019. zbog pandemije koronavirusa odgođeno je njegovo premjerno izvođenje, koje se ipak očekuje na jesen 2020.

Prevela: Paula Tomić/medjugorje-info.com