Biskup Petar Palić za Laudato TV: 'Hoće li nam naši euharistijski sastanci biti na bolje ili na gore?'

Mons. Petar Palić javio se u emisiju Izdvojeno kako bi prokomentirao odluku o popuštanju mjera, odnosno o dopuštanju vjerskih okupljanja u Republici Hrvatskoj.

- Dopustite mi uvodno reći da osobno izražavam svoje zadovoljstvo Vladi RH radi popuštanja mjera, osobito mjera glede vjerskih okupljanja koja će nam biti dopuštena od 2. svibnja. Ovih dana se često čulo riječi zahvale, vjernicima radi razumijevanja ali i onima koji su upućivali svoje kritike i zamolbe da se ponovno omoguće euharistijska slavlja. Pohvale i Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za sve što su učinili za nas i za sve što će učiniti. Zahvala svim liječnicima, medicinskom osoblju, vozačima hitne i čistačicama u našim zdravstvenim ustanovama. Glede ove Vladine mjere koja je danas donesena za vjerska okupljanja, kontaktirat ćemo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Podsjetit ću samo da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo već 11. ožujka bio propisao mjere, odnosno preporuke dao Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Mi smo iz tajništva to proslijedili biskupijama jer biskupi donose mjere za svoje biskupije. Tako će pretpostavljam biti i sada. Hoće li biti promjene radi preporuke koje su već dane 11. ožujka to ćemo vidjeti ovih dana – rekao je biskup Palić.

Na pitanje hoće li od 2. svibnja broj vjernika koji će smjeti biti na euharistijskim slavljima biti ograničen biskup Palić je odgovorio da ne bi sada htio govoriti o mogućnostima.

- Htio bih samo reći s obzirom na one preporuke od 11. ožujka da je tada već bilo definirano da ne može biti puno ljudi. Zasigurno će se tražiti fizička udaljenost i distanca i da oni koji imaju zdravstvene probleme i osobe iz rizične skupine trebaju pripaziti na svoje zdravlje – rekao je biskup Palić.

Nadalje je biskup Palić tražio da iznese svoje stajalište vezano uz komentare i reakcije vjernika radi zabrane vjerskih okupljanja.

- Bilo je različitih reakcija vjernika na zabranu. S jedne strane bilo je vjernika koji su to argumentirali radi zaštite zdravlja. Bilo je vjernika koji su tražili slobodu vjerskih okupljanja pod svaku cijenu. Svi su ti razlozi dostojni poštovanja. Ali potrebno je reći da su ove situacije gdje su se našli i civilne vlasti koje su bile pozvane upravljati ovom situacijom, da je složena. S druge strane moramo biti odgovorni da se bez obzira na državne mjere od pastira, od biskupa očekivalo osjećaj odgovornosti koji svi moraju imati prema svojim vjernicima. Moramo znati da zakonodavstvo i briga za javno zdravlje nije na crkvi nego na državi. Ove su mjere donesene bez ideoloških načela. U opasnim vremenima kao što je ova vjera je morala pronaći druge načine. Mogli smo naći pitanja pa gdje su nam biskupi. Bili smo s narodom, onako kako je narod živio tako smo i mi živjeli. Moglo se vidjeti biskupe u različitim medijima, čuti njihove riječi. Uskoro ćemo na euharistijska slavlja. Preporučio bih prije euharistijskih slavlja 11. poglavlje prve Pavlove poslanice Korinćanima: 'Hoće li nam naši euharistijski sastanci biti na bolje ili na gore?' – poručio je biskup Palić, zahvaljujući Laudato televiziji i svim drugim medijima.

Vjernici neka budu strpljivi i neka dalje tako nastave. Postoje različite nazočnosti Gospodina. On je nazočan svugdje koji su okupljeni u njegovo ime. On je prisutan u riječima, i u siromašnima. Zahvala svim volonterima i svima koji su pomagali, zaključio je biskup Palić za Laudato TV.