AKTUALNI OSVRT: Budi SVET, unatoč SVEMU! NE sagriješi BLUDNO! Crkva i "duh svijeta".

OSVRT: Dr. sc. fra Mario Knezović. NOVI VATIKANSKI DOKUMENT!

🔸️Po mom skromnom promišljanju, zvučat će paradoksalno, Crkva ne treba ići nužno naprijed, ja „sinodalni hod“ doživljavam kao potrebu vraćanja na izvore – put unatrag – izvornome Isusu Kristu iz Nazareta. Isus Krist je uvijek suvremen. Njegov poziv života po evanđelju jednako obvezuje onda i sada. 🔸️Nije razumljivo da se Crkva kojoj je Krist glava prilagođava ljudima. Djela apostolska kažu: “većma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima.” (Dj 5,29). Zar nije uvijek vrijeme da se čovjek prilagodi Bogu? Pritisci na Katoličku crkvu su veliki, ogromni, i djeluju po principu medijske hajke i ucjene. Ti koji Crkvu pritišću i žele kao da se mijenja, u biti ne žele ni Boga ni Crkvu. Baš takvi, da im Crkva i sve dopusti, nikada neće biti istinski vjernici. Isus je svoje učenike privlačio zahtjevnošću, odricanjem, žrtvom i nudio im križ.

🔸️Stječe se dojam da „reformatorima“ Crkve nije želja dobro Crkve i nasljedovanje Krista, nego njezin raskol i pretvaranje Crkve u zajednicu bez dogmi, bez morala, sakramenata, Božjih zapovijedi i u konačnici bez Krista. Isus Krist je jasno rekao: „Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom." (Mt 5,18-19). Zar to neki, na čelu s papom Franjom, ne shvaćaju!?

🔸️DODATAK RAZUMIJEVANJA:

🔸️1. Izjave, posebno dokumenti Crkve, moraju biti jasni i nedvosmisleni. Deklaracija Dikasterija za nauk vjere o pastoralnome značenju blagoslova je nažalost nejasna, nedorečena i zbunjujuća. Najgore je kad se nešto može tumačiti ovako ili onako. Zato je i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša izjavio, tako je dokument on shvatio, da smatra da se ne treba blagosloviti istospolni par kao način života - koji to želi prakticirati i tako živjeti, nego da se blagoslovi osoba tih sklonosti. Imam dojam da je time nadbiskup, što pozdravljam, izrekao više što bi on činio, a ne ono što je se dalo cjelovito iščitati iz novog dokumenta.

🔸️2. Važno je reći da je Isus, pa onda i Crkva, uvijek razlučivala što je osoba, a što je grijeh. Grijeh se najoštrije osuđuje, a osobu se poštuje i poziva na obraćenje. Zato je svatko vrijedan kao čovjek – osoba poštovanja, a njegov grijeh praštanja.

🔸️3. U emisiji „Otvoreno“ sržnu misao je izgovorio Matija Štahan kad je kazao da se osim blagoslova istospolnih osoba moralo dodati ono što je Isus rekao bludnici Magdaleni da ide i ne griješi više. To bi bilo pravedno, jer se to svima kaže koji žive u grešnome stanju.

🔸️4. Isus je došao na zemlju jer: ne treba pravednicima nego grešnicima, ne trebaju zdravi nego bolesni liječnika i došao je pozvati na obraćenje i navijestiti Božje kraljevstvo. U tom smislu ponuda Boga kroz blagoslov se može tako shvatiti – poziv na obraćenje, ponuda zdravlja i mogućnost spasenja.

🔸️5. Po meni, valjalo bi, a to je nužno, bistro i jasno reći da Crkva blagoslovom ne odobrava način života koji je grešan! Dakle, ako ćemo iskreno, bar je jedna stvar iz novog dokumenta jasna: ničim blagoslov ne smije i ne može biti, niti čak oponašati, sakrament BRAKA jednoga muškarca i jedne žene kako navodi Zakonik kanonskoga prava. Tu zabune nema: brak je sakramentalna zajednica muškarca i žene!

🔸️6. Nažalost, mnogo je, budimo otvoreni, drugih stvari koje nas kao vjernike isto tako sablažnjavaju kao što su: kršenje predbračne čistoće, kršenje bračne vjernosti, brakolomstva, konzumiranje pornografije, slučajevi ogavne pedofilije i razne druge sklonosti koje su protiv Crkvenih i Božjih zapovijedi. Možda su, barem neki, koji ovo gore čine, bili najglasniji u osudi drugih i drugačiji! Dok promatramo stanja drugih i drugačijih bacimo okom i na sebe!

🔸️7. TKO NAM BRANI BITI SVETI unatoč tome što nas stvari zbunjuju? Tko nam brani biti sveti unatoč što nas neke stvari sablazne? Tko nam brani živjeti sveto i onda kad nas smjernice crkvenih pastira izbace iz takta i dovedu u moralnu dvojbu? Tko nam brani biti sveti i onda kad izričemo želju da papa Franjo izrekne odreknuće od službe?

🔸️8. Nikad i nitko, ma koliko se trudio, pa i sami Papa, ne može dokinuti Božju zapovijed koja kaže: Ne sagriješi bludno!

🔸️ZAKLJUČNO: Jasno je Sveto pismo: „Života mi moga, govori Gospodin, prignut će se preda mnom svako koljeno... Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun.! (Rim 14, 11-12) Dakle, odluka Crkve i uputa može biti kriva. Za to će odgovarati pred Bogom pojedinci i kleknuti pred njega. Ne spašavamo se kao zajednica, spašavamo se osobno!

🔸️SAVJETI:
1. Želim da kroz ove dane svoje srce smirimo u Gospodinu, bez teških riječi, osuda, oholih komentara! Vjerujem da ćemo molitvom puno više učiniti za očuvanje moralnih vrednota, nego pamfletima i gnjevom!
2. Sada još više ljubi svoju Crkvu koja je ranjena i pritisnuta „duhom svijeta“!

Piše: dr. sc. fra Mario Knezović

Emisiju Agape pogledajte u cijelosti: