Hercegovačka gorska služba spašavanja, stanica Čitluk, danas je u 13:20 sati zaprimila je dojavu o ozljeđenoj osobi na Brdu ukazanja u Bijakovićima.

Dojavu je prijavila voditeljica grupe i iz razgovora je potvrđeno da se radi o ženskoj osobi srednjih godina, hrvatskog državljastva (Rijeka), koja je zbog kliskog terena pala i zadobila ozljede lijeve noge te radi toga nije bila u mogućnosti nastaviti samostalni silazak.

Zbog vremenskih uvjeta koji su u tom trenutku vladali u Međugorju, kiše i niske temperature, odmah je na teren poslan tim koji će obaviti pregled osobe, pružiti prvu pomoć te ozljeđenu osobu zaštiti od kiše i utopliti do početka transporta.

Brzim pregledom članova naše stanice ustanovljeno je da se radi najvjerojatnije o prelomu bedrene kosti, te ozljedi koljena i podkoljenice. Kompletan tim HGSS-a skupa sa transportnim sredstvom do unesrećene osobe stigao je za manje od 35 minuta te nakon imobilizacije i transporta ozljeđena osoba je vozilom HGSS-a prebačena u dom zdravlja Čitluk gdje je nakon kraćeg pregleda upućena u mostarsku bolnicu na daljnju obradu.

VAŽNA NAPOMENA: Jednu dionicu staze na Brdu ukazanja unesrećenu su protiv njene volje i protiv volje vodiča grupe snosili sudionici njene grupe jer nisu htjeli čekati intervenciju HGSS-a. To su učinili bez imobilizacije, bez adekvatnog transportnog sredstva te uz višestruka upozorenje unesrećene da trpi jake bolove. Nakon dolaska članova HGSS-a i nakon preuzimanja unesrećene osobe ti su članovi hodočasničke grupe skupa sa vodičom upoznati i upozoreni od strane HGSS-a na moguće opasnosti i posljedice čina koji su nepromišljeno napravili! Cijela akcija završena je u 14:55, a u samoj akciji sudjelovalo je 12 članova HGSS-a sa 3 vozila i ostalom tehničkom te sanitetskom opremom. Ostale aktivnosti HGSS Čitluk-Međugorje pratite na njihovoj FACEBOOK STRANICI 

Ovim putem još jednom apeliramo na sve mještane, vodiče, hodočasnike i ostale da na svoju ruku ne čine ništa u ovakvim situacijama nego da se obrate nadležnim službama!

Više vijesti iz Međugorja pročitajte OVDJE

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Papa Franjo donirao 750.000 dolara za pogođene pandemijom
06. April 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.