Nemojte zaboraviti Siriju – ponovni je apel kardinala Marija Zenarija, apostolskoga nuncija u Damasku, koji je za tu zemlju uputio putem vatikanskoga dnevnika L'Osservatore Romano. Čini se, naime, da je međunarodno informiranje sve manje zainteresirano za ono što se događa na tom području – zabrinut je kardinal Zenari.

Stanje je doista dramatično – potvrdio je u razgovoru za našu radijsku postaju i franjevac pater Ibrahim Alsabagh, župnik latinskih vjernik u župi svetoga Franje Asiškoga u zapadnom Alepu. Bojimo se bi svakog trenutka mogao izbiti regionalni rat. I danas u Alepu padaju rakete na grad, pogađajući ponajviše civile. Nakon gotovo sedam godina sukoba, sve se jasnije vide rezultati te apsurdne krize – kazao je te dodao – ne samo uništavanje i smrt brojnih nedužnih ljudi, nego i sve veće širenje bolesti, tumora i bolesti psihološke naravi koje su rezultat podnesenoga terora.

Nepostojeće normalno stanje

Nije samo cijela Sirija paralizirana s gospodarskoga stajališta, nego su civili sad već gotovo potpuno ovisni o pomoći koju primaju od Crkve i humanitarnih organizacija. Ljudi nemaju više novaca ni za lijes kako bi sahranili svoje najbliže – napomenuo je p. Alsabagh – Kao što nemaju ni pristupa zdravstvenoj skrbi ili školovanju vlastite djece.

U tako beznadnim prilika, Crkva je na prvoj crti, ne samo što se tiče najhitnijih potreba, nego i kako bi pružila nadu, u svjetlu vjere, te kako bi izgradila budućnost mira. Do prosinca prošle godine obnovili smo u Alepu gotovo 850 stanova – kazao je župnik – pomogli smo 80-ak parova, mladih bračnih parova, s jednim, kako smo ga nazvali, 'vjenčanim darom', i to tako da smo im pomogli iznajmiti neki stan ili smo im kupili nekoliko potrebnih stvari. Gledamo prema budućnosti, sigurnom vjerom i stalnom nadom – istaknuo je na kraju pater Ibrahim.

Nasilje sije nove žrtve

U međuvremenu, novo nasilje i dalje povećava popis žrtava u Siriji. Jučer je poginulo najmanje šest civila, među kojima dvoje djece, u zračnim napadima sirijskoga režima na oporbenu enklavu Istočnu Ghoutu, nedaleko od Damaska. A prošlih je dana – kako je izvijestila organizacija Liječnici bez granica – pogođen jedan njezin zdravstveni centar u Mishmishanu u namjesništvu Idlibu. Napad je izvršen dok je jedna liječnička ekipa provodila program cijepljenja u obližnjim selima; pritom je poginulo šest, a ranjeno 17 osoba – stoji u priopćenju te organizacije.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Prisjetite se pisma Ane Rukavine
26. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.