ZAKLJUČNA RIJEČ - MLADIFEST 2019: U znaku rekorda, zahvalnosti i novih očekivanja

Evo prošao je i ovaj 30. Jubilarni Mladifest. Zadnjeg dana, 6. kolovoza, na Blagdan Preobraženja Gospodinova, misom na Križevcu u 5,00 sati koju je uz brojne svećenike i mlade predvodio neumorni župnik fra Marinko Šakota.

Gase se mikrofoni, pakiraju se zastave i međugorske ulice ponovno ulaze u redovan ljetni ritam. Prometni čepovi su slabijeg intenziteta, iako, onako intimno, svakome pomalo nedostaje radost i polet Mladifesta.

I ove godine sudionici se slažu u onome što ponavljaju od prijašnjih puta: nikad nije ovako bilo, milost se rezala nožem, suze na klanjanju ili molitvi same su kretale niz lice... Za organizaciju programa kažu da je bila odlična, da se vidi napredak iz godine u godinu.

Ovu godinu, zbog prisutnosti vatikanskog vizitatora mon. Hosera u Međugorju, njegovim kontaktima i nadasve papinom dozvolom da se službeno mogu organizirati hodočašća u Međugorje, svjedočili smo prisutnosti brojnih kardinala, nadbiskupa i biskupa te rekordnom broju svećenika petog dana Mladifesta, čak njih 714 u koncelebraciji i još 60-tak u ispovjedaonicama.

Bili su tu: kardinal Angelo de Donatis, papin vikar Rimske Biskupije, zapravo drugi čovjek Vatikana, kao glavni predsjedatelj i propovjednik svete Mise; zatim nadbiskup fra José Rodríguez Carballo - tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, nadbiskup Luigi Pezzuto - peti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, Nadbiskup Henryk Hoser - apostolski vizitator za župu Međugorje, mons. Dominique Rey - biskup Touluna u Francuskoj, mons. Vlado Košić - sisački biskup; kardinal Antonio Canizares Llovera - nadbiskup Valencije, Nadbiskup Tadeusz Wojda nadbiskup Bialystoka (Poljska), mons. Marian Florczyk, pomoćni biskup Kielcea (Poljska), mons. Daniele Libanori - pomoćni biskup za Rim, umirovljeni biskup iz Južne Koreje, mons. VINKO PULJIĆ, Nadbiskup Vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije BiH i nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju te hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko.

Baš zbog njihove prisutnosti, mladi su im progledali kroz prste poneka previše teološka i filozofska razmišljanja u katehezama i propovjedima, svojim toplim aplauzima pokazali su koliko vole Svetog Oca i poštuju svoje pastire, koliko su sretni što se preko njihove prisutnosti konačno i službeno osjećaju dijelom JEDNE, SVETE, KATOLIČKE i APOSTOLSKE CRKVE.

REKORDNE BROJKE
Pogledajmo kako je sve ovo izgledalo u brojkama: Na Mladifestu 2018. okupilo se više od 50.000 mladih iz cijeloga svijeta iz 72 zemlje. Ove godine 2019. spominjala se brojka i od 80 000 iz 80 zemalja.
Prošle godine najveći broj svećenika u koncelebraciji bio je 570 svećenika, a ove godine 714.
U orkestru i zboru 2018. god. - bilo je 100 glazbenika iz 22 zemlje, a ove godine bilo ih je 95 iz 24 zemlje.

SLIKA ZA SVIJET
Festival je i prošle i ove godine simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje “Mir” Međugorje prenosili Radio “Maria” iz osam zemalja, Laudato TV, Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge.

Prošle, 2018. rekord je postignut tokom večernjeg programa koji je 5. kolovoza preko livestreama pratilo 1,076.600 gledatelja. A iste te večeri ove godine brojka je dosegla 2 856 000 IP adresa te više stotina gledatelja preko kabelskih i Internet kanala.

Kako bi se omogućilo da slika iz Međugorja organizirano ide do brojnih štovatelja Gospe i Međugorja u cijeli cvijet, zabilježeno je to s deset videokamera, dva krana i dva drona.

Novost ovogodišnjeg Mladifesta bio je i PRESS ŠTAND Radiopostaje Mir Međugorje na kojem su se mogle podići novinarske akreditacije, a uz njega se nalazio i „zid za slikanje“ kojeg čine plakati s logom i geslom Mladifesta ispred kojeg su mnogobrojni sudionici fotografijom zabilježili uspomenu na svoje trenutke u Međugorju.

VOLONTERI FRAME
Mladima iz cijeloga svijeta na usluzi je bilo prošle godine oko 120 mladih volontera, a ove godine 150 njih, pod vodstvom duhovnog asistenta fra Perice Ostojića. Za volontere se vežu mnogi zadaci, a prije svega red i mir u krugu crkve, prodaja na štandovima, čuvanje sakristije. Framaši su sudjelovali i u organizaciji sv. mise i sv. pričesti. Tu je i plesna animacija, za koju su čitavo ljeto imali probe. Njihov je radni dan često puta završavao i do 1 sat po ponoći jer su pospremali prostor oko vanjskog oltara i sakupljali smeće.

NEZAINTERESIRANOST SVJETOVNIH MEDIJA
Bili su to doista dani milosti! Dani koje naravno, osim lokalnih televizija, hrvatski mainstram mediji nisu puno spominjali. Nije im odgovaralo svijetu pokazati kako IMA NADE jer još postoji mlada i živa Crkva koju Gospa stvara i vodi. Čudo je svakako da je bilo toliko mladih na okupu u pjesmi, molitvi, druženju, a eto nije se dogodio ni jedan incident. Na kraju najveće hvala upućujemo GOSPI jer opet Ona na kraju nad svim bdije, budući da je u tako skromnim organizacijskim i infrastrukturnim mogućnostima sve prošlo na NAJVEĆU SLAVU BOŽJU!

SNAGA GOSPINE CRKVE
Ovaj jubilarni 30. Mladifest je još jednom pokazao koliko su mladi ljudi žedni istinskog zajedništva s Bogom i ljudima. Kako žrtva i molitva postaju slatke, i kako nije teško ni pet sati biti na molitvenom programu, onda kad te nadahnjuje ljubav prema Gospi i Isusu. Ovog puta bilo je neobično vidjeti i slušati kako svećenici slobodno pred biskupima sada mogu govoriti o svojim pozivima ili obraćenjima koja su se dogodila u Međugorju. Neobično je bilo vidjeti i kako biskupi slobodno spominju Gospu i Međugorje. Ali najljepše je bilo vidjeti, osjetiti i čuti koliko mladi doista ljube svetog Oca, koliko su željni i poštuju blizinu svojih biskupa; koliko se osjećaju dijelom iste Majke Crkve i koliko su željni da im pravi pastiri pokazuju pravi, Isusov put svetosti. Mladifest je snažnije nego ikad prije pokazao kako postoji jedna snažna, „mlada, Gospina Crkva“ koja ne bježi od „stare Crkve“, nego je dapače u svetosti želi usavršiti poslušna Isusovom pozivu: „IDI ZA MNOM!“!

Dan otvaranja 30. Mladifesta: Zajedništvo „STARE I NOVE“ crkve

Konferencija za medije: Koju poruku Mladifest šalje današnjim mladima?

Najava programa glavnih predavača i celebranata misnih slavlja

Nadbiskup Carballo na Mladifestu: Ovdje se moli za Papu! Ovi mladi ljube crkvu

2. dan Mladifesta: „BOG OSVAJA JER GOVORI JEZIK RADOSTI!“ – L. Pezzuto

3. dan Mladifesta jutarnji program

Poruka Kardinala dr. Christopha Schönborna mladima u Međugorju na 30. Mladifestu

3. dan Mladifesta: PRESVETO TROJSTVO SE ŽELI NASTANITI U NAŠEM SRCU! TOME NAS MARIJA VODI!

'Pod Smokvom' u Međugorju

MLADIFEST: NEDJELJA POSLIJEPODNE U ZNAKU Zajednice CENACOLO