Mladifest sjedinio sjaj Gospe, Pavla i Taborsko Preobraženje

„I gle, od jarka mojeg rijeka postade, a od rijeke more mi nasta“.

Tako zbori Mudrost u Knjizi Siraha, čija je potvrda i međunarodni Festival mladih u Međugorju. U svojih 28 godina postojanja pokazuje kako se razvija ono što Bog zasadi i podržava. Od stotinjak mladih na prvom susretu 1990. g., do više desetaka tisuća sljedećih, 50 000 sudionika 2017. g. Od zelenog šatora podignutog rukom jednog, velikog fra Slavka Barbarića, do petsto svećenika svijeta i ljudima ispunjenog vanjskog prostranstva. Od dvije gitare i nekoliko pjevača, do međunarodnog festivalskog orkestra i zbora.

Zato nam je u životu i rastu koji zahtijevaju strpljivost, potrebno i utješno imati na umu Božju pedagogiju koja počinje sa zrnom, a divno je sadržana u pitanju u Knjizi proroka Zaharije: „Jer, tko je prezreo dan skromnih početaka?“ (Zah 4,10a). U tom svjetlu je shvatljiv i razvoj Međugorja. To pitanje razumiju sveci i proroci. To je test kako stoji, ili pada, naše pouzdanje u Gospodina u konkretnim situacijama. Vjera pretpostavlja formu skromnosti, ali kao natapajući dažd procese (naizgled oskudne, ograničene, slabe), čini moćnima, bujnima.

"Ne silom niti snagom, već duhom mojim!“ – riječ je Jahve nad Vojskama (Zah 4,6b).

Takav duh u izricanju raznih svjedočanstava Božjeg hoda zemljom pokazuju događanja Mladifesta. Održavanjem je redovan, a značenjem i plodovima izvanredan, taj slavljeničko-kontemplativni susret svjetske mladeži.

Festival mladih, još jedan dar Kraljice Mira, međugorski je po mjestu održavanja, a svjetski po sudionicima i sadržaju. Svjedoči Mudrost opisanu po Sirahu: „A ja sam kao jarak prekopan od rijeke i kao vodotok doveden u perivoj. I rekoh: Natopit ću vrt svoj i navodnit ću cvijetnjake svoje" (Sir 24,31). Za ovo vrijeme, Međugorje je vrt odakle se natapaju cvjetnjaci naroda svih kontinenata. Ovogodišnji Mladifest razlio se u 61 zemlju - to je veliki dohvat i zahvat, skoro jedne trećine zemalja svijeta.   

Mladifest obiluje mnogim rukavcima Milosti za divljenje i razmatranje. Ja ću se zadržati na dva: poruci Pavlove poslanice Filipljanima iz koje je geslo susreta i njegovim završetkom na Gospodinovo preobraženje.

Kao moto Festivala isticao se prvi dio Pavlovog poticaja: "Da ljubav vaša sve više raste“. No, smatram da je osobito izazovan i bremenit nastavak te poruke koji je cjelovita misao vodilja ovogodišnjeg Mladifesta: „I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje" (Fil 1,9).

Velika riječ do velike riječi: spoznanje, potpuno pronicanje i moći prosuditi - što je najbolje. Nastavak toga je, „…da budemo puni ploda pravednosti po Isusu Kristu, na hvalu i slavu Božju“. Nije li baš to slika i zastava Međugorja. Tko se i ne usudi reći i vjerovati u Gospina ukazanja, zaklon i sigurnost nalazi u toj konstataciji – Božje ćete po plodovima prepoznati. A Međugorje obiluje plodovima koje samo Bog može dati.

Ne izražava li baš taj glagolski troskok potrebu našeg života, bît naših želja? Sve je u tome sadržano, a svodi se zapravo na – razlučivanje duhova. Tu dolazimo do garancije i jamstvene Kraljice Bogorodice koja je 33 godine podizala i najbliže živjela uz duh Boga Oca u svome Sinu. Jedini semafor koji nikad nije, a po zakonu naravi i milosti i ne može zakazati, s uputama 'Stani, Pripremi se, Kreni'.   

Pavao kaže i da je ključ spoznanja, pronicanja i prosudbe, opjevan i u njegovom Hvalospjevu - Ljubav. U znaku poziva na ljubav je i Gospina poruka preko Mirjane Dragičević Soldo tijekom održavanja Mladifesta, 2. kolovoza. Majka onoga koji nas ljubi, kaže, s nama je da nam pomogne da ga upoznamo. Gospa nas uči da mnoga djela ljubavi koja je Isus za nas učinio, vidimo, shvatimo i zahvaljujemo mu ljubeći ga. „Moj Sin vam je ostavio otiske svojih stopala, da bi vam bilo lakše slijediti ga. Molite ljubavlju, radom i mislima… Ljubav rasvjetljuje svijet. Otkupljenje je ljubav, a ljubav nema svršetka“.

Pavao je Poslanicu Filipljanima napisao za vrijeme svog prvog uzništva u zatvoru u Rimu. U zahvalnosti svetima u Filipima i da ih ohrabri u razočaranosti zbog duge zatočenosti. Iako u okovima, ponižen i naizgled poražen, Pavao u toj poslanici piše o pobjedi: 'Za me je uistinu život Krist, a smrt dobitak' i o potrebi radovanja: 'Radujte se u Gospodinu uvijek'. „Jer vama je dana milost: za Krista, ne samo u njega vjerovati, nego za njega i trpjeti“ (Fil 1,29). „Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja, da budete djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu (Fil 2, 13-14).

„Jer često sam vam govorio, a sada i plačući govorim: mnogi žive kao neprijatelji križa Kristova. Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svomu slavnomu“ (Fil 3, 18-21).

Ovogodišnji Mladifest intonirao je Pavlovu poslanicu u kojoj spominje preobrazbu našeg tijela i završio slavljem Preobraženja Gospodinova.

Duhovnu obnovu, hodočašće ili neki (višednevni) intenzivni duhovni, sakramentalni susret, kršćanin doživi kao Tabor, u biblijskom značenju te stvarnosti koju su na galilejskoj Svetoj gori iskusili Petar, Ivan i Jakov. Doživi to kao mjesto u i na kojem bi trajnije htio ostati. U taj doživljaj Isusovih učenika poniremo na blagdan Isusovog Preobraženja. Baš je taj dan, kad je završen 28. Festival mladih u Međugorju, najizvrsnija (ko)relacija i slika tog, sadržajem, raznolikošću i brojnošću jedinstvenog svjetskog molitveno – svjedočkog događaja.

Međugorski Festival mladih je (iskustvo) Tabor(a)! To je mjesto preobraženja i poslanja preobražavanja, sebe i drugih. Pavao u poslanici iz koje je geslo Mladifesta potiče: „Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!“ (Fil 2, 3-4).

Mladifest je stvarnost gdje se opipljivo čuje i vidi Očeva riječ i (o)poruka: „Ovo je Sin moj, Izabranik moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Njega slušajte!“ – glas s Neba navješten na misi 6. kolovoza, kad je šestodnevni susret završen.

Kako to samo Marija, izvrsna redateljica Duha Svetoga zna, podudarno je uredila i aranžirala da mladi svijeta u Međugorju završe u ozračju velikog dana Njenog Sina, za čime svaka duša najdublje i iskonski čezne. Povijesni spomen i eshatološko slavlje Isusovog preobraženja pečat je još jednog međugorskog vatrometa zacjeljujućih darova; brojnih milosti po Susretu koji će u životima njegovih sudionika još dugo i trajno odzvanjati. Zapravo, sa svojim održavanjem nastaviti i trajati…

To je zakon Isusove i Marijine duhovnosti – što primiš, treba(š) predati – dalje i drugima. Sići s Tabora i u dolini primijeniti primljeno u visinama. Tu se lomimo i padamo. Misliš da si (negdje nešto) završio, a zapravo si se 'samo' opremio – za iznova ili tek početi, nastaviti… Isusovi i Marijini završetci, poput Mladifesta, u smislu odgovornosti, nisu (uvijek) jednostavni. Oni ne završavaju u Međugorju. Međugorje je početak, odraz, generator i dinamika. A ne kraj i statika. U slobodi i bez prisile, ali Međugorje zahtjeva…

Poticaji primljeni na Festivalu mladih nisu tu samo da nas osobno ispune, nahrane; da taj sadržaj odslušamo, odguštamo. Sve veliko primljeno u tim danima molitve, klanjanja, svjedočenja, ispovijedi i misnih slavlja, biva zahtjev i polog – za preobrazbom. Za pomoć suobličiti se Kristu kao rajskoj ulaznici i Pokaznici, darovana nam je najdivnija osoba među svim ljudima od Božjeg povjerenja ikad i dovijeka - Gospa Majka! Među mnogim plodovima u međugorskoj oazi, svake godine svijet blagoslivlja darovima Duha Svetoga i po Crkvi promiče koloritno mladenačko slavlje u Kristu.
     
Na zemlji čeznemo za preobraženjem. Ne Kafkinim, u znaku otuđenja, tjeskobe, (egzistencijalnog) besmisla. Međugorje je stanica na kojoj se (pro)nalazi životni i vječni smisao. Međugorski Mladifest taborski otvara vrata Neba. Ne umiremo nestajući poput Kafkinog kukca, nego smo uzdignuti za Susret u vječnom bivanju, nezamislivom našim ograničenim osjetilima.    

Petrova taborska riječ Isusu 'Gospodine, dobro nam je ovdje biti', u smislu, Ostanimo ovdje, bila je glas i iskustvo desetaka tisuća svih generacija na Festivalu čiji je duhovni kôd Mladost. Sve što je od Boga i božansko, snagom je odvažna mladost.

Na tom su susretu sudionici u noćni sat u snazi kao da je dan. Unatoč žegi, danju si na Mladifestu svjež kao da je noć, kad počivaš. To je prožimajuća, nadopunjujuća kombinacija pokreta i mirovanja, govora i slušanja, suza i osmijeha, dvojbi i razmatranja, kajanja i opraštanja, prekida loših i donošenja dobrih odluka. Što god radio, u kutku ili izložen, tu ti se odmaraju tijelo i duša.

Isusovo preobraženje dogodilo se nakon što je On prvi put navijestio svoju muku. I time nam je pokazao koliko su blizu Hosana, Raspni ga i Uskrsnuo je. Kako poraz i slava jedno drugo prate. Sve to susreće se i živi u Međugorju, osobito na Mladifestu. Mnogi dođu kao gubitnici, izgubljeni, poraženi, ali odlaze kao pronađeni i preobraženi. (Misliti na) Tabor potiče na izdržljivost. Kraljica mira i u zadnjoj nas poruci podiže, 'Ne budite obeshrabreni!'. Kao i Isus prestrašene učenike na Taboru: 'Ustanite, ne bojte se!'.

Gospodin je pred učenicima i tada, tijelom u svjetlu, nagovijestio budućnost – nebesku slavu koju zemaljska tama ne može uništiti. Mrak je 'samo' još jedna prilika za pokazati: Isuse, tebi vjerujem, jer taborski sjaj je konačni dom i ima zadnju riječ. Preobraženje se dogodilo noću. Isus je zasjao u bijelome dok je molio. Koliko je sjaja našeg života izgubljeno, u nedostatku molitve na koju nas Majka stalno potiče. A kao i apostole, i nas svlada san…

Zato je Mladifest još jedna Gospina (po)budnica i koračnica!

Svjetiljka i zvono koje pozivaju na ustajanje. Moćan je i prikladan navještaj zadnjeg dana Mladifesta na Križevcu, na svetom, pokorničkom i taborskom brdu. Svjedok nebeskog sjaja Petar navješta Kristovu snagu i dolazak slijedeći ne izmudrene priče, nego kao očevidac njegovog veličanstva. Glas s neba čuli su apostoli koji bijahu s Isusom na Svetoj gori. „Tako nam je potvrđena proročka riječ te dobro činite što uza nju prianjate kao uza svjetiljku što svijetli na mrklu mjestu – dok Dan ne osvane i Danica se ne pomoli u srcima vašim. (2 Pt 1,19). Molila se i dirljivo sjala Danica u srcima Mladifestovaca u procesiji sa svijećama. Pred križem, uvodnikom u vječnost Svjetla.

Ove su godine na Mladifestu toliko podudarni apostol Pavao, Marija i Preobraženje. Njemu ususret, u znaku spomena odsjaja i potrebe obraćenja, dakle preobrazbe, poruka je Kraljice mira 25. srpnja: „Budite molitva i odsjaj Božje ljubavi za sve one koji su daleko od Boga i Božjih zapovijedi. Budite, dječice, vjerni i odlučni u obraćenju. I radite na sebi da vam svetost života bude istina“.
Kristu je predana sva vlast i slavit će ga svi narodi i jezici. Predokus toga kuša se na Mladifestu i u Međugorju uopće, gdje se svakodnevno ostvaruje Pavlov manifest o Isusu koji se oplijenio do sluge, poslušan do smrti na križu. „Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: „Isus Krist jest Gospodin! Na slavu Boga Oca“ (Fil 2, 9-11).

Autentičnost raznih naroda i jezika može biti složna, ujedinjena, da veći ne uvjetuje i guta manjega. To uvijek iznova pokazuje sve u Međugorju, pa i Mladifest. Kad je Bog u središtu, čija je Stepenica uzlaza i silaska Kraljica Mira, na djelu je najzdravije i istinsko multikulturalno poštovanje i razumijevanje, koje ne manipulira nijednom vrstom zemaljske odrednice. Međugorje – naznaka slike sklada u vječnosti, gdje u ljubavi i radosti sjaji originalni identitet svih ljudi i naroda. Međugorje – iskustvo pomilovanja i ravnopravnosti u ljudskom i Božjem dostojanstvu, grešnika i svetaca.
Tekst započet sa Sirahom završavam s odom Majci Mudrosti, u spomenu svjetla i sjaja, oživotvorenima na Mladifestu i u Međugorju uopće: „Učinit ću da kao zora zasja nauk moj, i svjetlost ću njegovu razaslati nadaleko. Izlit ću nauku poput proroštva, ostaviti je pokoljenjima budućim. Vidite: ne trudih se samo za sebe, nego za sve koji je traže“ (Sir 24, 32-34).

Majko, Hvala ti što si u Međugorju našla Počinka i akciju, sveti šator i mili grad, za nastaniti svoju baštinu. Hvala što cijelom svijetu daruješ blagoslov i molitve Mladifesta koji u tvoje ime kliče: „Propupah kao trs mladicama ljupkim, i cvjetovi su moji porod slave i bogatstva. Dođite k meni svi koji me žudite i nasitite se plodovima mojim. Jer je spomen na mene slađi od meda i baština moja od mednoga saća. Koji me jedu još više su me gladni, i koji me piju još više za mnom žeđaju. Tko mene sluša taj se ne stidi, i tko sa mnom radi taj ne griješi“ (Sir 24, 17-22).