Eutanazija je u Kanadi legalna tek nešto više od godinu dana, a istraživanje koje je provelo  Kanadsko pedijatrijsko društvo (Canadian Paediatric Society) pokazuje da roditelji sve više traže od pedijatara da eutanaziraju njihovu djecu s poteškoćama u razvoju, novorođenčad i umiruću djecu.

Wesley Smith, američki aktivist protiv eutanazije, kaže da rezultati istraživanja dokazuju da se narod kreće po kliskom terenu otkad je odlučeno da je “ubojstvo prihvatljivo rješenje za ljudsku patnju”, piše LifeSiteNews.

“Jednom kad se oslobodi svijest o eutanaziji, ona se nikad ne prestaje širiti”, napisao je za časopis National Review te je dodao da je Robert Latimer, Kanađanin koji je ubio svoju kćer koja je bolovala od cerebralne paralize, onda zasigurno bio vizionar.

Kanadsko pedijatrijsko društvo je provelo anketu među svojim članovima na temu proširenja eutanazije i na djecu. Liberalna vlada Justina Trudeaua je tu mogućnost uvrstila u zakon koji je usvojen u lipnju 2016. godine. Vladin prijedlog zakona C-14 dopušta dobrovoljnu eutanaziju za osobe starije od 18 godina za koje se procijenilo da zbog nepopravljivog zdravstvenog stanja trpe nepodnošljive boli te im se predviđa prirodna smrt. No, Odbor za pravosuđe je dodao izmjenu zakona kojom od središnje uprave traži da razmotri širenje eutanazije na još tri skupine: djecu, “zrele” maloljetnike, oboljele od mentalnih bolesti te da dopusti punomoć u slučajevima degenerativnih bolesti kao što je demencija.

Liberali su zatražili od Vijeća kanadskih akademija da istraži ta pitanja te da do kraja 2018. izvijesti Parlament. Kanadsko pedijatrijsko društvo je ispitalo 1050 pedijatara o njihovom iskustvu s “medicinskom pomoći pri umiranju” (eng. MAID) te su objavili izvješće krajem listopada. Četrdeset i pet liječnika je izjavilo da su primili eksplicitne zahtjeve roditelja da eutanaziraju 91 dijete. Više od polovice zahtjeva se odnosilo na novorođenčad i djecu mlađu od godine dana. Drugih 118 liječnika vodilo je “preliminarne” razgovore o eutanaziji s roditeljima 419-ero djece.

Što se tiče zahtjeva same djece, 35 pedijatara je izjavilo da su o eutanaziji razgovarali sa 60 maloljetnika. Devetero ih je izjavilo da su primili izravne zahtjeve za eutanaziju od 17 maloljetnika. Iako je ta vrsta konzultacija rijetka, istraživanje Kanadskog pedijatrijskog društva je pokazalo da maloljetnici u Kanadi sve više razmišljaju o ideji MAID-a te postavljaju pitanja vezana uz MAID pružateljima zdravstvenih usluga.

“S obzirom na to da se zakonodavni okvir razvija, razumno je predvidjeti da će takvih pitanja u budućnosti biti sve više.” Kanadsko pedijatrijsko društvo je provelo istraživanje o stavovima o eutanaziji na 574 od ukupno 1979 članova društva. Među njima je 46% podržalo eutanaziju zrelih maloljetnika koji boluju od progresivne ili neizlječive bolesti.” Trideset i tri posto je bilo protiv eutanazije zrelih maloljetnika iz bilo kojeg razloga.

Zreli maloljetnici su djeca koja su navodno spremna razumjeti prirodu i posljedice postupka stoga se smatra da su sposobni zatražiti smrt smrtonosnom injekcijom. Istraživanje Kanadskog pedijatrijskog društva pokazuje da bi prisilna eutanazija umiruće djece ili djece s teškim invaliditetom koja nisu sposobna sama donijeti odluku mogla uskoro biti legalna. Savezni zakon Kanade i zakon Québeca trenutno zabranjuju prisilnu eutanaziju. Međutim, s obzirom na to da je okvir ljudskih prava napredovao u slučaju Carter protiv Kanade, roditelji umiruće i/ili djece s teškim invaliditetom će u budućnosti vjerojatno moći zatražiti od suda da podrži njihovo pravo da okončaju djetetov život.Odluka za liječenje djece koja nisu sama sposobna zatražiti eutanaziju donosi se na temelju “standarda za najbolji interes”: bira se između opcija koje bi razumne osobe, djelujući u dobroj vjeri u ime drugoga, smatrale prihvatljivima u sličnim okolnostima.

“Sve je to vrlo problematično”, tvrdi Alex Schadenberg, izvršni direktor Udruženja za prevenciju eutanazije (Euthanasia Prevention Coalition).
Eutanazijski lobisti potkrepljuju argument legalizacije ubojstva djece smrtonosnom injekcijom parolom “zašto želite da pate?”, rekao je Schadenberg za LifeSiteNews. “Dakle, smatraju da je zakon nepošten i nejednak - sposobnim odraslima se dopušta da zatraže eutanaziju, ali se ne dopušta djeci i zrelim maloljetnicima”, dodao je te je rekao da roditelji i skrbnici u Kanadi trenutno mogu odbiti ili zaustaviti liječenje maloljetnika koji to nisu u stanju sami zatražiti.

“Kada imate dijete sa značajnim invaliditetom nakon poroda vas pitaju želite li liječenje ili ne te imate pravo na njega pristati ili ga odbiti. To je dobar argument jer s obzirom na to da pravo na takvu odluku već postoji, zašto ne bi postojalo i pravo na eutanaziju”, rekao je Schadenberg te je ponovio Smithovo upozorenje da nakon legalizacije eutanazije postoji sve više razloga za legalno ubojstvo, a to se dokazalo i u drugim nadležnostima.Nizozemska je 2004. usvojila protokol Groningen koji liječnicima omogućuje da nekažnjeno daju smrtonosnu injekciju dojenčadi koja boluje od teških bolesti kao što su spina bifida i hidrocefalus.

“Istraživanje Kanadskog pedijatrijskog društva pokazuje da su većinom roditelji bili ti koji su se zanimali za eutanaziju, a ne djeca i zreli maloljetnici. Pojam eutanazije za djecu jednostavno treba odbiti jer djeca ne mogu pristati na to”, rekao je Schadenberg.

Preveo medjugorje-info.com/lifesitenews.com

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Međugorski karizmatik fra Jozo Zovko pomažući ratnoj siročadi dobio 8500 kumova
04. Marzo 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.