Fra Mario Knezović: Moj Bog i ja

Što ljudi kažu tko sam ja?

Takav je upit Isus izrekao pred svojim učenicima. Oni su žurno odgovarali: Ivan Krstitelj, Ilija, jedan od proroka… No, kad Isus upita: „A vi, za koga me vi držite?“, odgovor bijaše otežan. Ipak, Petar prihvati i reče: Ti si Mesija! (Usp. Mk 7, 28-30). Vrlo je bitno imati istinu o svome Bogu.Moj i tvoj Bog nije nešto, on je Netko. Bog je konkretna osoba, ne nešto daleko i nestvarno. On nije u oblacima. On je u tvome srcu. On se dokraja objavio po bogočovjeku Isusu Kristu. Kakve su naše slike i poimanja o Bogu? Često se zna dogoditi da želimo Boga po svojoj mjeri, a ne da Bog od nas stvara svoje djelo. Boga povremeno svedemo na sredstvo svojih potreba, planova i želja. Povremeno razočarano podižemo poglede u nebo s mislima kako je Bog zaboravio na nas jer nije učinio ono što smo htjeli da nam učini. Prvi stupanj života s Bogom i u Bogu je dati

mu svoju volju na raspolaganje. Gospa nam je tu uzor i suputnik. Ona čini ono što Bog hoće, a ne što ona želi. Stoga je Gospa i mogla izgovoriti svoj fiat. Kršćanski mislilac Dietrich Bonhoeffer u svojim posljednjim zapisima ističe stanje vjernika koje se oslikava kroz otpor i predanje.

Mi se opiremo Bogu, ali istodobno tražimo njegovu intervenciju. Moglo bi se reći da Bogu stavljamo granice i sužujemo prostor djelovanja. Tako, zapravo, od Boga pravimo božanstvo ili idola nalik poganskim kumirima. Gospa u Međugorju u svojim porukama želi da slijedimo Isusa. To znači u svemu. Tu nema izbora. Nasljedovanje nije deklarativan, nego životan čin i odluka. Ići Božjim stazama znači prihvatiti sve Božje, a ne svoje puteve i planove. Zato je prije svega bitno sebi reći istinu u kakvoga Boga vjerujem, što od Boga zapravo očekujem. I, konačno, je li moj Bog Bog Isusa Krista, kako jedna knjiga nosi naslov?