Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u petak, 10. veljače 2023., na blagdan Stepinčeva, u 18,00 sati bit će slavljena sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu.

Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih. Na dan kad se spominjemo bl. Alojzija Stepinca, hrvatskog kardinala koji je, kao žrtva komunističkog režima, bio osuđen na 16 godina zatvora, prisjećamo se kako ni naša Hercegovina nije ostala bez žrtava, ni u jednom od ratova, pogotovo ne u Drugom svjetskom ratu.

Na ovaj dan posebno ćemo se prisjetiti svih ratnih žrtava iz župe Međugorje. Gotovo da nema obitelji koja barem jednog svoga člana nije zakopala u nekome od ovih ratova u našoj župi. Neki nikad nisu uspjeli doznati za tijela svojih pokojnih, da ih dostojanstveno sahrane. Mnogi nemaju grobove, a za neke nikada i nećemo saznati. Na poseban način sjetit ćemo se i fratara koji su rodom iz ove župe ili su povezani s njom, fratara koje su partizani i komunisti pogubili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

PROJEKCIJA FILMA „RAZGOVOR“ Dominika Sedlara

Iza večernjeg molitvenog programa, u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani) u 20,00 sati biti će prikazan film hrvatskog redatelja Dominika Sedlara: „RAZGOVOR“.

O filmu:

Josip Broz Tito i Alojzije Stepinac 4. lipnja 1945. u Zagrebu vodili su jedini zajednički razgovor. Njegovu napetost na filmsko platno prenio je redatelj Dominik Sedlar. "Razgovor" odnosno "The Conversation" dijelom se temelji na objavljenom navodnom transkriptu njihova susreta. ''Uzimajući u obzir da sam pročitao transkripte i vidio kakvi jesu, da su većina toga bili političke naravi, razgovor koji je tekao oko političkih tema i toga što je Tito tražio Stepinca da odstupi od Vatikana, ja sam si ipak dao umjetničke slobode da kreiram taj razgovor kako mislim da bi bilo zanimljivo i publici i što mislim da bi ljudima bilo zanimljivo znat o njima, a možda ne znaju'' –istaknuo je Dominik Sedlar.