Apel za pomoć teško bolesnoj djevojčici Dajani Raše iz Mostara

Ovih je dana u tijeku humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava kojima bi se kupila specijalna invalidska kolica za djevojčicu Dajanu Raše, koja je rođena 6. veljače 2004. godine u Mostaru i koja boluje od najtežeg oblika cerebralne paralize.

Kako je u izjavi za Fenu kazala baka male Dajane, Sajma Bubić, Dajana boluje od najtežeg oblika cerebralne paralize (jedina na području Grada Mostara), hrani se putem sonde kroz nos i to je jedini način na koji može primiti hranu. Dajana bez odgovarajućih kolica s nastavcima može samo ležati, ne može samostalno sjediti niti držati glavu bez nečije pomoći.

Zbog nedostatka novčanih sredstava Dajanini roditelji nisu u mogućnosti kupiti specijalna invalidska kolica u kojima bi Dajana mogla izići vani, na zrak, na sunce. Bez takvih kolica primorana je stalno ležati u krevetu, sedam godina nije izašla vani ni u najmanju šetnju. Za kolica je potrebno izdvojiti 5000 KM, od čega bi socijalno osiguranje izdvojilo 1500 KM.

“Ovim putem pozivam sve dobre ljude Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, koji su u mogućnosti, da uplatom novčanih sredstava omoguće Dajan da i ona, unatoč svojoj bolesti, kao i sva djeca može barem malo osjetiti ljepotu koju može pružiti jedan sunčani dan“, kazala je baka Sajma.

Novčana sredstva za Dajanu se mogu uplatiti na broj žiro računa: 306 021 00000 22 997 kod Hypo-Alpe-Adria Banke, poziv na broj 1037 1855 82, s naznakom za Dajanu (Slobodan) Raše. Inače, Dajana Raše je djevojčica koja je rođena carskim rezom. Prilikom poroda došlo je do komplikacija, djevojčica je oživljavana 45 minuta i posljedica takvog carskog reza je najteži oblik cerebralne paralize.