Sadržaj s oznakom: Rama

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu fra Ivo Tadić proslavio je 25 godina misništva, javlja portal Rama info.

Rijetki su krajevi koji nemaju neku svoju legendu iz prošlosti. Jedna od poznatijih legendi ramskog kraja, svakako je legenda o Divi Grabovčevoj.

Za 42. obljetnicu Gospinih ukazanja brojni su hodočasnici u Međugorje stigli pješice. Među njima i ramski hodočasnici, koji godinama hodočaste Kraljici mira.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, rano jutros, 85 hodočasnika iz Rame krenulo je pješice na hodočašće Gospi u Međugorje, piše rama-prozor.info.

U četvrtak 8. rujna je blagdan Male Gospe. Posebno svečano biti će na Šćitu u Rami prema kojoj je jutros pješice otišlo 15-ak hodočasnika iz Brotnja.

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti, svakodnevno svjedoči gladi i neimaštini…ali Afriku ne bi mijenjala za cijeli svijet.

„Nešto najljepše što se napravilo u Rami u zadnje vrijeme“; „Osjećaj je neopisiv!“, „Nemam riječi!“ - komentari su na današnjeg otvaranja Gospinog trga i blagoslova u Podboru, u Rami.

Rama uskoro dobiva Gospin trg. Bit će to poveznica Rame i Međugorja, a radi se o postavljanju Gospinog kipa izgledom istog  kao što je onaj u dvorištu crkve u Međugorju. Mnoge priče prethode ovoj ideji, kao i mnogi ljudi.

Donosimo životnu priču Jure Savića iz Orašca u Rami, prvotno objavljenu u studenom 1998., u reviji "Svjetlo riječi". Glavni lik ove priče umro je 10. travnja 1999., nekoliko mjeseci nakon fra Marijanova i fra Brankova posjeta. Danas je od Savića u Orašcu živ jedino Stipo, sin Jurin, rođen 1938. godine...

Danas je u organizaciji Veslačkog kluba Rama na Ramskom jezeru održana 8. veslačka regata „Lake to lake“.

Večeras je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rama Šćit započeo trodnevni duhovni hod prema proslavi blagdana rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe.

Svečano misno slavlje na blagdan Male Gospe u župi Rama-Šćit predslavit će prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Po staroj ramskoj tradiciji, na blagdan Male Gospe i ove godine hodočastit će se na Šćit, u svetište Majke od milosti – Gospe Ramske.

Franjevački samostan Rama-Šćit objavio je knjigu o jeziku jednoga od najpoznatijih ramskih franjevaca fra Jeronima Vladića. Riječ je o analizi jezičnih osobitosti Vladićevih tiskanih dijela s posebnim osvrtom na prožimanje jezičnih normi krajem 19. i početkom 20 stoljeća u BiH.

Uživajte u kadrovima koji se ne viđaju svaki dan.

U Nazaretu je 14. studenoga, u perivoju bazilike Navještenja, postavljen i svečano otkriven reljef Gospe Sinjske, odnosno Gospe Ramske, autora Kuzme Kovačića. Ovom događaju nazočili su hodočasnici iz Rame i Sinja te njihovi fratri. Među njima se ističe osobito fra Miro Modrić, povjerenik splitske franjevačke provincije za Svetu Zemlju. Reljef je postavljen u sjećanje na 300. obljetnicu krunjenja slike Gospe Sinjske.

Stranica 1 od 2