David Reimer – tragična žrtva rodne ideologije

David Reimer rođen je u kanadskom gradu Winnipegu, u pokrajini Manitobi, 22. kolovoza 1965. godine, kao i njegov jednojajčani blizanac Brian.

David je po rođenju dobio ime Bruce, a ime je promijenio u David tek u odrasloj dobi. Kad su blizanci David i Brian imali šest mjeseci, njihovi roditelji Janet i Ron Reimer zabrinuli su se zbog poteškoća s mokrenjem u njihove djece, te su se obratili liječnicima, koji su im dijagnosticirali fimozu, te su upućeni na medicinsko obrezivanje.

Liječnik opće prakse dr. Jean-Marie Huot izveo je operaciju koristeći nekonvencionalnu metodu elektrokauterizacije, ali postupak nije prošao kako su liječnici planirali, te je Davidov penis spaljen bez mogućnosti kirurške sanacije. Liječnici su odlučili ne operirati Briana, čija je fimoza ubrzo nestala bez kirurške intervencije.

Roditelji, zabrinuti za izglede svog sina za buduću sreću i seksualnu funkciju bez penisa, odveli su ga u bolnicu Johns Hopkins u Baltimoreu početkom 1967. da vidi Johna Moneya, psihologa koji je stekao reputaciju pionira na području seksualnog razvoja i rodnog identiteta, na temelju njegovog rada s interseksualnim pacijentima koji su rađani s nedostatno razvijenim spolovilima. Money je osim toga bio istaknuti zagovornik teorije rodne neutralnosti, ideje da se rodni identitet prvenstveno razvija kao rezultat društvenog učenja od ranog djetinjstva i da se može promijeniti odgovarajućim intervencijama u ponašanju, te da nije nužno određen biologijom.

 U to je vrijeme kirurška konstrukcija vagine bila naprednija od konstrukcije penisa, a Money je vjerovao da bi Reimer bio najsretniji u odrasloj dobi živeći kao žena s funkcionalnim ženskim genitalijama. Ovo je Moneyu također bila savršena prilika da dokaže svoju teoriju rodne neutralnosti, jer je pred sobom imao slučaj u kojem su identični blizanci bili upleteni, gdje se jedan mogao odgajati kao djevojčica, a drugi kao dječak.

 david reimer 1

David s bratom Brianom i roditeljima

Money je zajedno sa svojim kolegama iz bolnice uvjerio djetetove roditelje da bi operacija promjene spola bila u Reimerovom najboljem interesu. U dobi od 22 mjeseca, David je bio podvrgnut bilateralnoj orhidektomiji, u kojoj su mu kirurški uklonjeni testisi i oblikovana rudimentarna vagina. Davidu je dodijeljen odgoj kao ženskoj osobi i dano mu je ime Brenda.

Money je tijekom daljnjih 13 godina Davidovog i Brianovog života bio uključen u njihov psihološki, socijalni i seksualni razvoj, nastavio je nadzirati i izvještavati o razvoju spola blizanaca kao „slučaj John/Joan“ sve dok blizanci nisu napunili 13 godina.

Prema Johnu Colapintu, koji je 2001. objavio Reimerovu biografiju, odgojne seanse koje je vodio Money uključivale su igru seksualnih proba u djetinjstvu. Money je teoretizirao da je reproduktivno ponašanje temelj roda, te da je „igra s pokretima i kopulacijom“ ključni aspekt razvoja spola. Počevši sa šest godina, blizanci su bili prisiljeni glumiti spolne činove, s Davidom koji je igrao žensku ulogu. Money bi natjerao Davida da se spusti na sve četiri, a Brian je bio prisiljen „prići mu iza leđa i staviti svoj međunožje uz njegovu stražnjicu“. Money je također prisilio Davida, u drugom seksualnom položaju, da ima „raširene noge“ s Brianom na njemu.

Kad bi se bilo koje dijete opiralo tim aktivnostima, Money bi se naljutio. I David i Brian prisjećaju se da je Money bio blag u društvu njihovih roditelja, ali zlovoljan kad je bio sam s njima. Kad su se opirali međusobnom pregledavanju genitalija, Money je postao vrlo agresivan. David o tome kaže: „Rekao mi je da se skinem, a ja to jednostavno nisam učinio. Samo sam stajao tamo. A on je vrisnuo, ‘Sad!’ Mislio sam da će me izudarati. Pa sam skinuo odjeću i stajao tamo tresući se.“

Nekoliko je godina Money izvještavao o Reimerovu napretku kao o „slučaju John/Joan“, ne otkrivajući Davidov identitet. Money je napisao: „Djetetovo ponašanje je tako jasno kao kod aktivne djevojčice i toliko se razlikuje od dječačkog ponašanja njezina brata blizanca.

Blizanci su pohađali školu Glenwood u Winnipegu, a David je tada pohađao strukovnu srednju školu R. B. Russell, od svoje 14. godine. Na kraju je prestao pohađati školu i dobio je privatnu poduku. Tijekom puberteta Davidu je davan estrogen, kako bi poticao rast grudi.

U dobi od 13 godina, David je odavao znakove suicidalne depresije i rekao je svojim roditeljima da će si oduzeti život ako ga natjeraju da ponovno vidi Moneyja. Konačno, 14. ožujka 1980. njegovi su mu roditelji rekli istinu o njegovoj promjeni spola, slijedeći savjete Reimerova endokrinologa i psihijatra. S 14 godina, nakon što ga je otac obavijestio o svojoj prošlosti, Reimer je odlučio preuzeti muški rodni identitet, nazvavši se David. Podvrgnuo se liječenju kako bi poništio dosadašnju tranziciju, uključujući injekcije testosterona, dvostruku mastektomiju i operacije faloplastike.

 david reimer 2

David Reimer u odrasloj dobi

I David i Brian ostali su doživotno obilježeni i istraumatizirani odgojnom terapijom koju je Money provodio nad njima. Iako su obojica pokušali voditi odrasle normalne živote, a David se čak i oženio, obojica su svoj život okončala samoubojstvom. Brian je pronađen mrtav od predoziranja drogom u 36. godini života, 2002. godine, a David je počinio samoubojstvo pucavši si u glavu dvije godine kasnije.

Njegov je slučaj privukao međunarodnu pažnju 1997. godine kada je David Reimer svoju priču ispričao Miltonu Diamondu, akademskom seksologu koji je uvjerio Reimera da mu dopusti da izvijesti o ishodu kako bi odvratio liječnike od sličnih tretmana nad drugom djecom. Ubrzo nakon toga, Reimer je izašao u javnost sa svojom pričom, a John Colapinto objavio je široko rasprostranjen i utjecajan izvještaj u časopisu Rolling Stone u prosincu 1997. godine.

Ovo je kasnije prošireno u najprodavaniju biografiju The New York Timesa „As Nature Made Him: The Boy Who Was Raised as Girl” (2000.), u kojoj je Colapinto opisao kako se, suprotno Moneyjevim izvješćima, David Reimer nije identificirao kao djevojčica ni u vrijeme dok je odgajan kao žensko iako nije bio upoznat s činjenicom da je rođen kao muškarac.

 Prvih 30 godina nakon Moneyjeva inicijalnog izvješća da je promjena spola bila uspješna, Moneyjevo stajalište o podatnosti spola postalo je dominantno stajalište među liječnicima, uvjeravajući ih da je promjena spola ispravna odluka u određenim slučajevima.

No, nakon izlaska Davida Remiera u javnost sa svojom životnom pričom, pokazalo se da je Money ignorirao i prikrivao većinu dokaza koji su ukazivali na upravo suprotno, da unatoč svom nastojanju Moneya, tranzicija nije uspjela, dok su posljedice po Davida i njegovu obitelj bile katastrofalne.

Osim što je bio veliki zagovornik rodne ideologije i fluidnosti roda, uveo pojam rodne uloge i popularizirao pojam rodni identitet, te osnovao prvu kliniku u SAD-u koja je izvodila operacije promjene spola na djeci i odraslima, Money je također vjerovao da je pedofilija bezopasna seksualnost koja, kada se prakticira „ispravno“, ne dovodi do toga da dijete trpi nikakvu štetu.

Money je tako u razgovoru za pedofilski časopis „PAIDIKA: The Journal of Paedophilia“ 1991. godine izjavio sljedeće:

Kada bih vidio slučaj dječaka od deset ili jedanaest godina kojeg intenzivno erotski privlači muškarac u dvadesetima ili tridesetima, ako je odnos potpuno uzajaman, a veza je istinski potpuno uzajamna, tada ne bih to ni na koji način nazvao patološkim.“

Autor: Ivica Mandekić/tribun.hr