Propovijed mons. Henryka Hosera na završnu večer Mladifesta

Večerašnje misno slavlje, završne večeri Mladifesta predslavio je mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u BiH, mons. Luigijem Pezzutom, te provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenkom Štekom. U homiliji upućenoj prisutnim vjernicima mons. Hoser je kazao:

,,Dragi mladi prijatelji,

Evo pitanja koje sebi postavljamo na kraju našeg Festivala, koji je pun iskustava, intezivnih trenutaka koje ste proživjeli u susretima koje ste imali, poznanstava koja su se učvrstila i za budućnost: "Što trebamo učiniti da bi činili djela Božja?"

Danas, kao i na svakoj Misi, Gospodin nas poziva da uzmemo Njegove darove izložene na dva stola: na stolu Njegove Riječi i na stolu Njegove Euharistije. Oba stola su apsolutno potrebna da bi nastavili naš životni put, put koji nas vodi konačnome cilju.

U Africi mudrost kaže da, ako si izgubio svoj put i ne znaš gdje bi dalje, sjeti se odakle si došao. Vi ste došli iz cijeloga svijeta, s različitih kontinenata i iz mnogih zemalja. Razlike među vama su ogromne.

Dokument za pripravu Sinode posvećene mladima, a koja će se održati u listopadu, kaže:

"snažne društvene i ekonomske nejednakosti koje stvaraju klimu velikog nasilja i potiču pojedine mlade da idu u zagrljaj podzemlja i trgovine drogama;

politički sistem u kojemu dominira korupcija, koji potkopava povjerenje u institucije, a legalizira fatalizam i oslobađa odgovornosti;

stanja rata i krajnjeg siromaštva koji potiču na emigracije u traženju bolje budućnosti.

U pojedinim područjima težinu predstavlja ne priznavanje temeljnih sloboda, čak i na vjerskom području kao i nepostojanje osobne samostalnosti, nametnute od strane države,

dok na nekim drugim mjestima vladaju društvena isključivost i tjeskoba i potiču jedan dio mladih u zatvoreni krug ovisnosti (droga i na poseban način alkohol) te u društvenu izolaciju.

U mnogim mjestima siromaštvo, nezaposlenost i odbačenost na rub društva povećavaju broj mladih koji žive u uvjetima nesigurnosti, kako materijalne tako i društvene i političke".

Svi znamo drame mnogih izbjeglica i imigranata u svijetu, a njihov broj doseže milijune.

S druge strane, imamo takozvane razvijene zemlje, gdje se živi sitost materijalnih dobara i pretjerani potrošački mentalitet, istinska diktatura tržišta, luksuzna moda kao ideal sebičnog i neosjetljivog života za druge.

Obitelji se raspadaju i lako ponovno stvaraju bez da se vodi briga o sudbini djece koja su podvrgnuta teškim situacijama i psihičkoj i duhovnoj bijedi.

Ta područja nažalost postaju duhovne pustinje, u kojima samoća, gubitak smisla i vrijednosti života bacaju mlade u tugu, depresiju i ponekad u samoubojstvo. Takav život je zaista poganski život.

Sveti Pavao nije imao dvojbi vezano za to ponašanje, danas smo čuli njegove riječi:

" Ovo govorim i zaklinjem u Gospodinu: ne živite više kao što pogani žive - u ispraznosti pameti njihove." I potiče nas: " odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, 23 a obnavljati se duhom svoje pameti 24 i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine."

Dragi mladi,

došli ste iz svijeta koji vas s jedne strane privlači, a s druge strane vam je odvratan. Privlači vas zbog brojnih sugestija, zbog posvuda prisutnih reklama, zbog brojnih prijedloga kako živjeti život. Odvratan vam je - sumnje i nesigurnosti su brojne, tko govori istinu, a tko laže? Koji prijedlog i ponuda su dobri, a koji su opasni? Kome vjerovati i u koga imati povjerenje?

Vrijeme mladosti je relativno kratko nakon djetinjstva, a prije odrasle dobi i poslije starosti. Kratko vrijeme, ali možda najvažnije, jer je to vrijeme temeljnih izbora i odluka koje su odlučujuće za cijeli budući život.

Što se tiče nas kršćana mi otkrivamo našega Učitelja, Isusa Krista koji za sebe, kada mu jedan od učenika postavlja pitanje kojim putem krenuti: kako možemo znati put?, kaže: "Ja sam kruh života".

Odgovor je sažet, ali sadrži sve. Dakle, ja se nadam da ste tijekom ovog Festivala mogli naslutiti barem početak puta koji trebate prijeći.

Isusova osoba je zaista fascinantna, pod uvjetom da Ga upoznamo.

Poslušajte dakle, ovaj razgovor: dvoje mladih, nakon što su Ga čuli govoriti, pođoše za Isusom. Tada se Isus okrene i vidjevši da ga slijede, reče im: " Što tražite? Oni mu rekoše: “Rabbi” – što znači: Učitelju – gdje stanuješ? Reče im: Dođite i vidjet ćete. Dođite i vidjet ćete. Pođoše, dakle, i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura ".

Danas, u sedam sati navečer, Isus se okrenuo k nama i postavio isto pitanje: Što tražite? Koga tražite i zašto Ga tražite?

Isus je jedan sigurni Učitelj. Nemojte kasniti upisati se u Njegovu školu. U istoj školi ćete pronaći i jednu Učiteljicu: Mariju, Majku Božju, Mariju Odgojiteljicu i Kraljicu Mira! Jedna takva škola više vrijedi od najboljih svjetskih sveučilišta! Marija se ne umara upućivati nas na svoga Sina: "Učinite sve što vam kaže On!" To je odgovor na početno pitanje: "Što nam je raditi da bi činili djela Božja?" Amen.''

Večerašnje misno slavlje preko live streaminga pratilo je 1 076 600 ljudi, a u koncelebraciji je bilo 485 svećenika.

Radiopostaja MIR Međugorje