Steven i Wende Paliakas: Naša djeca su plod Međugorja

Steven Paliakas i njegova supruga Wende vjenčali su se 1999. godine. Odmah na početku braka otkrili su kako Wende ima drugi stadij endometrioze. 

(Kod endometrioze se u drugim dijelovima tijela pojavljuju mali ili veliki "otoci" zametnutog endometrijskog tkiva, koje se obično nalazi samo u sluznici maternice (endometrij). Zametnuto endometrijsko tkivo može iritirati okolna tkiva, uzrokujući stvaranje traka ožiljnog tkiva (priraslice) između struktura u abdomenu. Zametnuto tkivo također može blokirati jajovode, uzrokujući neplodnost.)

Iako je Wennde ubrzo imala laparaskopsku operaciju s kojom su joj odstranili ova tkiva i priraslice, liječnici su rekli kako joj je maternica previše oštećena i da najvjerojatnije neće moći imati djece.

Onda se u Wendinom srcu rodila želja za volontiranjem, pokloniti jednu godinu svog života za dobro nekog drugog. Kako je Steven bio liječnik, a ona učiteljica po zanimanju, tražili su kojim bi organizacijama mogli ponuditi svoju pomoć.

Stevenov rođak je od 1995. – 1997. godine boravio u BiH (on je također bio liječnik, kirurg specijaliziran za stopala), a upoznali su i par liječnik koji su surađivali sa zubarima koji su svojedobno dolazili volontirati u Majčino selo. Tako su stupili u kontakt sa fra Slavkom Barbarićem i on im je rekao kako mogu doći. U Međuvremenu je fra Slavko nažalost preminuo, i kada je Stiven 2001. godine došao, zatekao je ovdje fra Svetozara Kraljevića koji mu je također dozvolio boravak i volontiranje u Majčinom selu. Došla je i Wende i bili su u Međugorju od srpnja 2021. do svibnja 2002. Steven je radio u tadašnjoj ambulanti u Majčinom selu, a Wende je podučavala engleski djecu u vrtiću koji je tada vodila s. Bonifacija Barbarić. Odlazili su svakodnevno na Brdo ukazanja i molili se Gospi da im pomogne prihvatiti Božju volju za njih: ako je to nemati djecu ili ako je to da ih ipak dobiju.

Nekoliko mjeseci nakon povratka kući u Chicago, Wende je ostala trudna sa njihovom prvom kćeri Elenom (21), a zatim su došli i Simon (20), Jesse (18), Luke (15) i Anna (13).

Danas dakle, unatoč negativnim liječničkim prognozama, Steven i Wende su roditelji prekrasno petero djece za koje oni kažu da su pravi plod Međugorja. Također su svjesni kako je Gospa imala za njih plan jer im je trebala ta godina volontiranja i boravka u Međugorju. Tu se učvrstila njihova vjera, odnos s Bogom, razlikovanje važno od nevažnog. Na tim temeljima su od tada gradili svoju obitelj, a posebno odgoj svoje djece. Kako bi ih sačuvali od sve agresivnije gender ideologije koja je u Americi jako prisutna u svim državnim školama, a već i u nekim katoličkim, Wende je svih petero djece do srednje škole (8 godina osnovne) podučavala kod kuće (Homeschooling), sve ukupno dakle 20 godina, a i za upis u srednje škole su jako pazili da to budu škole istinski tradicionalno katoličke. Nakon trudnoća, Wende je također potpuno ozdravila od endometrioze i bolest se nikad nije vratila i nakon što je prestala rađati.

Nakon povratka iz Međugorja postalo im je normalno svaki dan ići na svetu misu, moliti obiteljsku krunicu i imati zajedničke obiteljske obroke, te svaki dan moliti zajedno Angelus. (Angelus su naučili Međugorju, kao i mnoge druge molitve).
Nakon 22 godine, početkom lipnja, Providnost im je omogućila ponovno doći u Međugorje kako bi djeci pokazali mjesta na kojima su boravili i radili. Također su ovdje kako bi se molili za budućnost i blagoslov svoje djece, ali i za njihove buduće korake u zrelijim godinama.

'Boga se ne može prestići u velikodušnosti' – kaže Steven. 'Mi smo mislili, evo dali smo sebe jednu godinu drugima, kao volonteri, neplaćeni…, a na kraju je Bog puno više dao nama!' A Wendi kaže: „U Međugorju sam naučila kako živjeti moju katoličku vjeru i tradiciju, ne samo obdržavati ju, nego voljeti ju. I ono što sam naučila u Međugorju postalo je temelj našeg braka i način na koji odgajamo našu djecu – probamo ih podučiti i dati im vjeru i sve ono što trebaju kako bi mogli živjeti u svijetu, što danas nije lako, a posebno ovdje u Americi. Homeschooling je bio također način da ih učvrstimo u učenju vjere i pravih vrednota. Ovdje u Međugorju mi smo učvrstili našu vjeru, a onda smo mogli to naučiti i njih. Jer otac i majka su prvi učitelji svoje djece.“

Paula Tomić/medjugorje-info.com