p. Ike Mandurić: Marija želi biti kraljica tvog srca

Blagdan Kraljice mira u utorak 22. kolovoza svečano je proslavljen u crkvi sv. Duje u istoimenom franjevačkom samostanu u mjestu Kraj na otoku Pašmanu misnim slavljem koje je predvodio o. Ivan Ike Mandurić.

- Jedino vlada onaj koji vlada srcem. Nema drugog vladara. Sve drugo su pritisci i robovanja. Tamo gdje je robovanje, nije pravo vladanje. Pravo vladanje je tamo gdje se ovlada tvojim srcem. I nitko drugi neće moći ovladati tvojim srcem niti ishoditi takvu zahvalnost, takvo priznanje i divljenje, kao Marija. Kad jednom vidiš što je sve tvoja majka Marija za tebe učinila, svu tu povijest, iz svog ćeš joj srca staviti krunu na glavun - rekao je p. Ike u propovijedi.

 Potaknuo je kako za taj čin i takav odnos s Marijom ne čekamo vječnost.

- Slavimo Mariju, kraljicu neba i zemlje, svega stvorenoga. Blagdan Kraljice Mira te poziva, učini to danas i ovdje, dok hodaš ovom zemljom. Nepravedno je da se cijelog života klanjaš brojnima drugima, krivima. Uistinu je u svom srcu proglasi svojom Kraljicom i kao takvu je moli i časti. Potičući nas na to i ovim blagdanom, Crkva želi zadovoljiti tu pravdu koju traži tvoje srce i Nebo - rekao je p. Ike.

Ukazao je na opise svetih mudraca da je susret Marije s anđelima bio veličanstven. Cijelim svojim bićem prihvatili su Mariju u radosti i slavili je. Istaknuvši da su kralj i kraljica oni koji vladaju, upitao je kako to onda da Marija Kraljica služi.

- U duhovnom svijetu je drugačije. Marija želi biti kraljica tvog srca. To je jedino pravo kraljevstvo. Nitko drugi ne može osvojiti tvoje srce, kao onaj koji te ljubi i koji ti služi u onome što je tvoje spasenje. Ne da vrši tvoju hirovitu volju, nego da vrši Božju volju za tebe - staknuo je p. Ike.

Naglasio je kako je i Krist kralj naših srdaca.

- Ne kralj koji ima trgove, obljetnice, spomenike i palače na ovom svijetu. Nego je došao biti siromah, osvojio je srca svih koji su mu se predali i to je zapravo jedino vladanje – rekao je.

P. Ike je podsjetio da je u Svetom pismu zapisano malo Marijinih riječi, da je uopće o Mariji malo zapisano.

- I u muci Gospodinovoj se pojavljuje bez riječi. Toliko malo njezinih riječi znamo. Jer ona nije htjela biti glavna. 'Evo službenice Gospodnje' - to je vrhunac Marijinih maštanja, služiti Gospodinu. I ne samo Gospodinu. Služiti svom narodu, svakom čovjeku. Službenica – to je Marijin san snova, to je njena djetinja mašta. Biti službenica je njezin mladenački i san kad je bila u braku s Josipom i zauvijek. O tome je Marija mogla pričati danima i danima, držati obnove i kateheze, ali izabrala je 'samo' služiti. I to je pokazala svojim životom, to posve biti. Marija je tako činila jer je zaljubljena u Boga. Način da se ljubi Boga i čovjeka je u tome da mu se služi. Zato jer je Marija znala da je Božji naum savršen i da je punina ljubavi. Božji naum s nama je ljubav. Bog nema drugog nauma, nego ljubav. Svi Božji planovi su sama ljubav. Svi sadržaji i dijelovi Božje volje su samo ljubav. To je Marija proniknula kao nitko prije. O, kad bismo mi bili blizu tog pronicanja, te perspektive, koja se Mariji otkrila, ta neizmjerna Božja ljubav  -  potaknuo je p. Ike.

Istaknuo je kako  je Marijin životni san i ideal bio staviti se u službu svete Božje volje.

- Tako je došla ususret Božjoj stvarateljskoj ljubavi. Ona je odgovorila na Božji naum i Božju volju ljubavi i prije nego je anđeo došao. Marija je neprestano govorila, 'Evo me. Neka tako bude'. Hoću ono što ti hoćeš. Bože, ne mogu doprijeti do toga što ti hoćeš, ali znam i vidim da je to punina, da je to sve što je dobro. Zato hoću biti službenica tvoja. Uzmi mene i daj mi da ti služim. To je doista čast nad častima. Marija je dobila i formalni status službenice Gospodnje kad joj je anđeo došao i upravo to rekao. On prihvaća njezin odgovor. „To je zvanje. To je kao vječni zavjet. 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj'. To su bili svečani zavjeti Marije kakve nikad nitko na ovom svijetu neće dati. Onda, ne samo to. Marija je htjela biti službenica i svome Sinu. To je majka. Ali je htjela biti službenica i svakome od nas. Ali ne da vrši tvoju i moju volju, uvijek u relaciji prema nama, ali da vrši volju Oca nebeskog. Kad je Marija Isusa prala, opominjala, služila mu je. „To je odnos koji Marija i danas ima. Ona je majka koja služi. Marija je majka, nebeska kraljica i dalje te služi. I dalje te pere, opominje, služi ti. Njezina misija i sad je da tebi služi - poručio je propovjednik Mandurić, potaknuvši vjernike da upoznaju Marijinu ljubav i svetost i proglase je svojom kraljicom.

Uz domaći puk i pristigle goste, ovogodišnje slavlje bilo je osobito svečano jer su u njemu sudjelovali i članovi Molitvene zajednice Srce Isusovo iz Zagreba koji trenutno tamo ostvaruju svoj duhovni ljetni boravak. Nakon mise, gotovo dvosatni koncert suvremene duhovne glazbe u klaustru tog šestostoljetnog zdanja održao je Alan Hržica. Tijekom koncerta Hržica je u meditativno-glazbenom ambijentu samostanskih lukova, uz svjetlo fenjera, uputio i svjedočke poticaje, o potrebi da se slavi Bog, pa i kad je čovjek u okovima. Tako su činili i Pavao i Sila, i okovi su Božjim duhom bili raskinuti.

Prije koncerta, prigodnu riječ prisutnima u klaustru samostana uputio je domaćin fra Ante Kekez, upravitelj tog franjevačkog zdanja. Zahvalio je p. Ikeu i zajednici Srce Isusuvo na dolasku, istaknuvši je da je to sveta večer, jer taj Bogu posvećeni prostor postojan šest stoljeća ne trpi nikakvu površnost ni trivijalnost. Naglasio je da je taj koncert i boravak molitvene zajednice Srce Isusuvo početak još intenzivnije obnove života  samostana, dodatni pečat njegovom dosadašnjem životu te nastavak u slavljenju Božjeg i Marijinog imena, kako su to stoljećima u njemu činili franjevci.

- Time se nastavlja franjevačka aktivnost na veću slavu Božju, što je geslo isusovaca - rekao je fra Ante, u zahvalnosti Bogu da se u tom prostoru milosno susreću te crkvene karizme, na dobrobit pašmanskog otoka i cijelog naroda.