Papina poruka tjedna, 17.03.2015.

Papa Franjo: Nitko ne može biti isključen iz Božjeg milosrđa

Sakrament pomirenja omogućuje nam da se s povjerenjem približimo Ocu i imamo sigurnost da nam oprašta. On je bogat milosrđem i obilno ga daje onima koji mu se okreću iskrena srca. To je iskustvo njegove ljubavi, međutim, prije svega plod njegove milosti, rekao je papa Franjo u homiliji (13. ožujka) u Bazilici sv. Petra prilikom pokorničkog bogoslužja. Izlazeći iz ispovjedaonice, osjećamo Božju snagu koja nam vraća život i obnavlja zanos vjere. Nakon ispovijedi, ponovno smo rođeni, kazao je Franjo i na koncu pokorničke liturgije najavio „izvanrednu svetu godinu", odnosno „Jubileja milosrđa", koji će započeti otvaranjem Svetih vrata Vatikanske bazilike na svetkovinu Bezgrešnoga začeća, 8. prosinca ove godine, a završit će 20. studenog 2016. godine, na svetkovinu Krista Kralja.

Dodir Božje blagosti omogućuje nam da pristupimo svećeniku bez straha zbog naših grijeha, imajući sigurnost da nas prima u Božje ime i da nas razumije, bez obzira na našu bijedu, kazao je Franjo i naglasio: „Dobro je da osjetimo milosrdni Isusov pogled, kao što ga je osjetila grešnica u kući farizeja Šimuna, kako donosi evanđelist Luka. U tom evanđeoskom odlomku istaknute su dvije riječi: ljubav i sud".

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE

Tu je ljubav grešnice, koja se ponizuje pred Gospodinom. Ali joj prethodi Isusova milosrdna ljubav prema njoj, koja ju potiče da mu pristupi, suzama opere noge, poljubi ih i pomaže. Protagonist tog susreta je ljubav, milosrđe koje nadilazi pravdu. S druge strane je Šimun, farizej, koji ne uspijeva naći put ljubavi i ostaje na pragu formalnosti. Šimun se ograničio samo na to da pozove Isusa na ručak, ali ga nije istinski prihvatio.

„U svojim mislima poziva se samo na pravdu i tako postupajući, griješi. Njegov sud o ženi udaljuje ga od istine, kao što mu ne dopušta ni da shvati tko je njegov gost. Zaustavio se na površini, na formalnosti, i nije bio sposoban gledati u srce. Tek kada je odgovorio na Isusovo pitanje, da će više ljubiti onaj komu je više oprošteno, kad se njegova osuda okreće u ljubav, tek tada je u pravu", kazao je Franjo te naglasio kako nas Isusov poziv potiče da se nikada ne zaustavljamo na površini, osobito kada je u pitanju osoba.

„Pozvani smo gledati na više, usredotočiti se na srce, jer nitko ne može biti isključen iz Božjeg milosrđa, a Crkva je kuća koja sve prihvaća i nikoga ne odbija. „Što je veći grijeh, toliko veća treba biti ljubav koju Crkva iskazuje onima koji se obrate", kazao je papa Franjo.

Više o Papi Franji