Crkva Svetog groba u Jeruzalemu zatvorena zbog spora oko poreza

Brojni su hodočasnici danas bili razočarani kada su naišli na zatvorena vrata svetišta

Vođe vjerskih zajednica u Jeruzalemu odlučili su u nedjelju zatvoriti vrata crkve Svetog groba, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog nove izraelske porezne politike i predloženog zakona o eksproprijaciji zemlje, smatrajući ih napadom na kršćane u Svetoj zemlji bez presedana.

Rimokatolički, grkokatolički i armenski crkveni vođe izvijestili su da će sveto mjesto, važno za hodočasnike, biti zatvoreno do daljnjega.

Nakon njihove odluke odbor izraelske vlade za tjedan je dana odgodio razmatranje zakona koji bi državi omogućio eksproprijaciju zemlje u Jeruzalemu što ju je crkva u posljednjih nekoliko godina prodala privatnim tvrtkama koje se bave prodajom nekretnina.

Svrha zakona je zaštititi vlasnike kuća u slučaju da im privatne tvrtke ne produlje zakup zemlje na kojoj su izgrađene njihove kuće ili stanovi.

Crkve su vlasnici velikog broja nekretnina u gradu. Tvrde da bi takav zakon otežao pronalazak kupaca zemlje u vlasništvu crkve. Od prodaje se namiruju operativni troškovi njihovih vjerskih institucija.

"Ovaj prezira vrijedan zakon će, ako bude odobren učiniti eksproprijaciju crkvene zemlje mogućom", objavili su u priopćenju jeruzalemski patrijarh Teofil III., kustos Svete Zemlje Francesco Patton i armenski patrijarh Jeruzalema Nourhan Manougian.

Rachel Azaria, zastupnica koja je predložila zakon u priopćenju je objasnila da se slaže s prijedlogom o odgodi rasprave o zakonu za tjedan dana "kako bi se u tom razdoblju s crkvenim predstavnicima pokušale riješiti sporovi".

Jeruzalemski gradonačelnik Nir Barkat na Twitteru je napisao kako smatra nelogičnim da nekretnine u vlasništvu crkve, među kojima su i hoteli, i dalje budu oslobođene plaćanja poreza.

"Ne govorimo ovdje o crkvama koje će i dalje biti oslobođene plaćanja poreza", istaknuo je.

Brojni su hodočasnici danas bili razočarani kada su naišli na zatvorena vrata svetišta.

"Baš sam uzrujana. Ovdje sam prvi put. Stigla sam izdaleka i sad sam vrata našla zatvorena", rekla je za AFP Marine Domenech iz francuskoga Lillea.