Njemačka vlada zabranila pro-life okupljanja ispred bolnica za pobačaje

Kabinet njemačke vlade prihvatio je 24. siječnja predloženi zakon kojim se ograničava pro-life aktivizam ispred bolnica za pobačaje. Lisa Paus, ministrica obitelji, starijih građana, djece i mladih, nada se da će njemački parlament ovog ljeta usvojiti prijedlog zakona.

Prema njemačkim novinama „Der Spiegel“, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo obitelji dogovorili su se o nacrtu zakona o zabrani takozvanog ‘uznemiravanja’ žena ispred bolnica za pobačaje, javlja lifesite news.

Prema predloženom zakonu, ubuduće se ne smiju postavljati nikakve prepreke ispred bolnica za pobačaje, a trudnicama se ne smije „prilaziti, uznemiravati ih ili zastrašivati protiv njihove volje“, piše „Der Spiegel“. Također će biti zabranjeno distribuirati bilo kakve informacije o trudnoći i pobačaju koje su „neistinite ili imaju za cilj izazivanje snažne emocionalne uznemirenosti trudnica”.

Kršenje novog zakona smatrat će se kaznenim djelom.

Ministrica obitelji Lisa Paus iz Zelene stranke koja se zalaže za pobačaj rekla je: "Neprihvatljivo je da žena koja se suočava s vrlo osobnom odlukom, vjerojatno najtežom u svom životu, bude uznemiravana, zastrašivana ili suočena s emocionalno nabijenim slikama."

U slučajevima "uznemiravanja", Paus je rekao da "sloboda izražavanja takozvanih pro-lifera ima svoje granice". Paus želi "brzo zaključiti" i potpisati predloženi zakon.

Lijeva njemačka vlada poznata je po svom nepokolebljivom zalaganju za pobačaj. Prije dvije godine ministrica L. Paus otkrila je plan kojim bi se prisilo studente medicine u Njemačkoj da sudjeluju u pobačaju radi stjecanja kvalifikacija za liječnika. Dio njemačke administracije, posebice stranka Zelenih, zalaže se za potpunu dekriminalizaciju pobačaja.

Njemački odvjetnik za život: To je 'psihološki rat'

Odvjetnik Tomislav Čunović, direktor za međunarodne poslove organizacije „40 dana za život“, rekao je za portal „LifeSiteNews“ da je predloženi zakon „velika predstava za medije“.

„Čisto pravno, ovim nacrtom ograničavaju se ponašanja koja ionako nisu dopuštena u sadašnjoj pravnoj situaciji, odnosno kazneno pravnoj.

Primjerice, prisiliti nekoga na nešto prisilom, blokirati nekome put, blokirati ulaz u bolnicu za pobačaje, blokirati cestu, prisiljavati na razgovor i sl., to niti sada nije dopušteno, sve do sada“

Zastupnici su odlučili u prijedlog zakona uključiti prekršaje koji su već bili nezakoniti. Novi prijedlog zakona je više oblik ‘aktivizma’ kojim političari šalju poruku glasačima, i novi zakon, s pravne strane, neće puno toga promijeniti za molitvenu organizaciju „40 dana za život“.

Predloženi zakon dio je medijske kampanje kojom se želi poslati poruka da će molitvena bdjenja ispred bolnica za pobačaje biti protuzakonita. Čunović smatra da je ovo dio psihološkog rata protiv pro-life pokreta.

Čunović je za LifeSiteNews rekao kako bi opća zabrana molitvenih bdjenja predstavljala kršenje njemačkog Ustava („Grundgesetz”) jer ograničava temeljne slobode poput slobode okupljanja, mišljenja i ispovijedanja vjere. Uvjeren je da bi takvu zabranu sudski poništili, jer je i ranije organizacija „40 dana za život“ dobila sudske sporove u kojima su bili suočeni s pokušajima lokalnih vlasti da zabrane njihova molitvena bdjenja u Frankfurtu i Pfortzheimu.

Njemački odvjetnik rekao je da bi "tampon zone" koje su uvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu bile neustavne u Njemačkoj.

Čunović je za LifeSiteNews rekao da su se optužbe o "uznemiravanju" žena od strane pro-lifera koje su širili mediji, političari i lobi za pobačaje pokazale kao "neutemeljene optužbe".

“Naravno, nitko nije uznemiravan i nikada nije bilo nikakvih incidenata... niti ozbiljnih pritužbi, niti je bilo ikakvih prijava ili dokaza da se tako nešto dogodilo”, rekao je.

"Sve ovo spada u sferu insinuacija", posebno od strane organizacije za pobačaj "pro familia", njemačkog ogranka Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo.

Na sudu su se ti navodi “pokazali potpuno neodrživim jer... nije bilo ni svjedoka, sve je bilo na bazi rekla-kazala, onda su to mediji napuhali, a političari prenijeli”, prisjetio se Čunović.

Njemački odvjetnik rekao je da je zakon dio strategije zastrašivanja zagovornika života, uključuje medijske kampanje.

“Masovno su me napadali u medijima najpodlijim insinuacijama”, prisjetio se.

Čunović je također istaknuo da molitvena bdijenja redovito prijete i napada Antifa i druge skupine te da je policija često morala štititi aktiviste iz inicijative 40 dana za život.

Čunović je najavio da će 40 dana za život po potrebi pokrenuti i tužbu protiv novog zakona: “Ne bojimo se sudskih sporova.”