Ovo je prva dječja crkva u Njemačkoj

Početkom mjeseca listopada je otvorena prva dječja crkva u biskupiji Essen u Njemačkoj. Navodno je to jedinstven projekt u cijeloj državi. Katolička crkva sv. Petra u Bottropu u Rurskoj oblasti bit će pravi dječji kutak dva dana u tjednu, kako je u priopćenju navela biskupija. Ovaj je bogoštovni prostor posebno preuređen za potrebe djece.

Ubuduće će u crkveni inventar biti uključene stanica za glazbu s bubnjevima i drvenim instrumentima, zatim mali stolovi za izrađivanje stvari i crtanje te lutke likova iz Biblije za vjeronauk i bogoslužje. Navedeno je također kako će crkva sv. Petra i dalje biti dostupna za liturgiju odraslih te za vjenčanja i krštenja.

djecja-crkva-1.jpg

Dječja crkva nosit će naziv „kukuriku“ (odnosno „kikeriki“, na njemačkomu). Tomu nazivu simbolično odgovara i veliki pijetao izrađen od kaširanoga papira koji stoji iza oltara. Djeca predškolskoga uzrasta imat će priliku urediti ga naknadno. „Važno je da djeca upoznaju Boga. Ali ne u prostoru koji je uobičajen za odrasle. U takvim prostorima jedva da mogu što vidjeti od crkvenih klupa”, objasnila je voditeljica ureda za obitelj Sveti Petar Petra Eberhardt. Po njezinu mišljenju djeca bi trebala doživjeti i razumjeti svim osjetilima.

Ovaj projekt dječje crkve zasad je dogovoren na vremenski period od tri godine. Biskupija će ga novčanim i materijalnim sredstvima financirati iz jedne zaklade za razvoj. Kako tvrdi Eberhardtova, crkva bi jednoga dana možda mogla postati crkva za sve uzraste.