RUSIJA: Dvanaest delfina donijelo iz mora sliku Blažene Djevice Marije!

"Znak" Bogorodica – THEOTOKOS – NA KRIMU  Maurizio Blondet, jedan od najuglednijih talijanskih katoličkih novinara piše 18 lipnja:

Primio  sam ovo što slijedi s jednog grčkog bloga (Christos Michaelides). Nisam u stanju provjeriti informaciju i znam samo ono što se nalazi u tekstu prevedenom s grčkog automatskim prijevodom. Šaljem vam bez komentara.

RUSIJA: DVANAEST DELFINA DONIJELO IZ MORA SLIKU BLAŽENE DJEVICE MARIJE!

Neobičan  i čudesan događaj zbio se u Rusiji. 12 delfina, tvrde svjedoci, iznijelo je na obalu sliku Djevice Marije na oči začuđenih na plaži. Slučaj su objavili pukovnik ruske mornarice i njegova žena koji su iznenadili delfine koji su plivali vrlo blizu obale i na obalu položili jedan predmet. Kada su delfini otplivali u more, par se približio mjestu na kojem se nalazio predmet prekriven blatom...

delfini-rusija-slika-djevice-marije-2.jpg

Žena pukovnika je očistila predmet i ugledala sliku Blažene Djevice Marije i zahvalila Bogu za ovo čudo. To je ikona madone iz Kurska. Ne zna se kako je ikona dospjela na dno Crnog Mora i ne kazuje se kako su je delfini donijeli na obalu. Pukovnik je ponio ikonu u Moskvu gdje se nada pokazati ju patrijarhu Kirilu i opisati mu čudesni događaj.

delfini-rusija-slika-djevice-marije-1.jpg


MAJKA KOJA JE NAJTJEŠNIJE VEZANA I SUDJELUJE U KRVAVOJ POVIJESTI RUSIJE

Doista? Je li to legenda? Konačno mislim da je to nevažno: sama činjenica da takva legenda može nastati u jednoj Rusiji, kojoj prijete sve globalne sile i to one najmračnije i najnasilnije na ovome svijetu, je značajna. Podsjećam da je prava ikona koja se časti u Kursku bez sumnje najdublje povezana s ruskom poviješću, s ratovima i najkrvavijim događajima u  kojima je i ona sama ranjena.

Priča se da je jedan lovac rujna 1295. u ruševinama Kurska koji je u to vrijeme bio sveden na pustinju, koju su nastavali divlji nakon krvoločne mongolske invazije, našao istu  ikonu koja se časti u Novgorodu okrenutu licem prema zemlji. Jedva da je čovjek podigao sliku poprskala ga je čista i svježa voda iz izvora.

Lovci su sagradili malenu drvenu kapelu za ikonu koja je postala cilj posjeta i hodočašća. Raširila se priča da je čudotvorna. Prema različitim pričama stanovnika knez iz obližnjeg Rylska odnio je ikonu u svoj grad. Međutim slika se uvijek vraćala u kapelicu. Tako je Majka Božja uvjerila ljude da želi ostati na mjestu gdje je otkrivena.

1383 dolazi nova tatarska invazija. Oni su se drznuli zapaliti drvenu kapelu, ali bezuspješno. Optužili su svećenika Bogoljuba koji je sakrio ikonu za vještičarenje. Tek kada su agresori rascjepili ikonu na dvoje uspjeli su zapaliti kapelu. Bogoljuba su uhitili i pretvorili u roba. Nakon godina u ropstvu carevi izaslanici su platili veliku otkupninu za njega i oslobodili ga. On se vratio, pronašao ostatke, komadiće ikone i sastavio ju je. Ikona se čudesno sastavila prema priči. Međutim i danas nosi tragove cijepanja.

1597. car je naredio da se uz kapelu sagradi samostan i tako dao znak za obnovu Kurska. No,1611. dolazi do druge invazije tatara koji su opustošili samostan. Ikona je bila odnesena i sakrivena u Moskvi. To su bila vremena Borisa Godunova koji je dao ukrasiti ikonu skupocjenim ukrasima. Otuda je ponovo prenesena u Kursk 1618. I danas, deveti petak nakon Uskrsa ide velika procesija koja podsjeća na triumfalni povratak Gospe od Znaka.

1612. Poljaci su napali Kursk. Tom prilikom su građani vidjeli Djevicu na nebu u pratnji dva blistava monaha. I zarobljeni Poljaci su potvrdili da su vidjeli ovo ukazanje.

1812. gradsko vijeće Kurska je predalo kopiju ikone prekrivenu srebrom, generalu Kutuzovu, pobjedniku nad Napoleonom.

1898. anarhistički zločinci iz mržnje prema vjeri podmetnuli su ogromnu bombu pod ikonu. Crkva – ondašnja Katedrala od Znaka – bila je razorena, vitraji razbijeni, vrata od željeza su se savila od žestine eksplozije. Kupola katedrale je bila oštećena ali je ikona ostala netaknuta. To je još više uvečalo vjeru u narodu u njenu čudesnost.

1918. dolazi boljševička revolucija. Komunisti su najprije okupirali Kursk. Zatim su ga oslobodili belogardejci koji su obnovili svoje sjedište na Krimu, ali su bili poraženi imorali su se povući. Pod zaštitom belogardejaca nekoliko monaha je spasilo ikonu i prenijeli su je u Belgorod, zatim u Tagarod, Ekateriodar i Novorosijsk slijedeći poražene belogardejce u bijegu. Konačno je 1920. ikona prenesena u Solun a iz Soluna u Beograd gdje je bila smještena u ruskoj crkvi sv. Trojstva. 1944. ruski svećenici su se povukli iz Srbije kad je zavladala komunistička diktatura u Jugoslaviji. Pobjegli su s ikonom najprije u Beč, zatim u Karlsbag, Minhen, Švicarsku, Francusku, Belgiju bježeći od blizine Crvene armije i rata. Od 1957. originalna ikona se nalazi u New Yorku, u crkvi Bogorodice od Znaka, sjedištu hijerarhije ruske crkve u inozemstvu. 

Izabrala i s tal. prevela prof. Kornelija Pejčinović | Croative.net