Što Santiago de Compostela,Šibenik i Međugorje imaju zajedničko

Putevi sv. Jakova putevi su vrijednosti, a vrijednosti su ono što moramo očuvati i za što se moramo boriti jer su one smjerokaz koji nam pokazuje pravi put kojim moramo kročiti u životu, kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir govoreći na konferenciji „Putevi sv. Jakova – vizije iz Europe“ održanoj u Santiago de Composteli.

Zajedno s još deset zastupnika Europskog parlamenta, zastupnica Petir odazvala se pozivu španjolskog kolege Francisca Millána Mona, predsjednika radne grupe za puteve sv. Jakova i ostale europske kulturne rute, čija je članica i zastupnica Petir, te galicijske vlade da posjeti Santiago de Compostelu, sudjeluje u konferenciji te i sama prođe dio rute koja godišnje privlači više od 250 tisuća hodočasnika u najvećem hodočasničkom mjestu nakon Rima i Jeruzalema.

Na panelu pod nazivom „Putevi sv. Jakova – putevi vrijednosti, putevi iskustava“, zastupnica Petir promovirala je i Hrvatsku predstavivši šibensku katedralu sv. Jakova, biser Jadranskog mora uvršten u UNESCO-v popis svjetskog kulturnog naslijeđa. Nije zaboravila spomenuti ni Međugorje gdje je također župa posvećena upravo sv. Jakovu nakon čega su mnogobrojni prisutni izrazili želju posjetiti Šibenik i Međugorje.

Istaknuvši kako svako hodočašće započinje u obitelji i upravo tamo zadobiva svoj konačni smisao, Petir se založila za očuvanje obitelji kao temeljne jedinice svakog društva. „Europi obitelj mora biti važna. Zdrava obitelj temelj je zdravog društva, a propast društva počinje propašću obitelji“, istaknula je te upitala: „Ako se rastoči obitelj, ako se redefinira brak i ako se relativizira ljudski život, tko će štititi vrijednosti?“

Rekavši kako se Europska unija ne smije odreći svojih kršćanskih korijena niti zaboraviti svoje vrijednosti poput poštivanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava koja uključuju i pravo na slobodu vjeroispovijesti, Petir se posebno založila i za progonjene kršćane. Podsjetivši na tužnu brojku od milijun ubijenih kršćana u deset godina, u svetištu apostola i mučenika sv. Jakova u koje još od 12. stoljeća hodočaste brojni vjernici, Petir je kazala kako poruka o kraljevstvu Božjem koju je propovijedao Isus Krist, a prihvatio sv. Jakov poziva na zdušnu borbu protiv svih nepravdi.


„EU mora stati iza svojih vrijednosti te učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavili progoni kršćana. Kao što je put sv. Jakova svjedočanstvo snage kršćanske vjere među ljudima svih društvenih slojeva iz cijele Europe, tako i Europa i mi Europljani moramo biti svjedočanstvo onoga u što vjerujemo – ne samo riječima, već i djelima“, zaključila je.

U panelu u kojemu je sudjelovala zastupnica Petir govorio je i rektor katedrale sv. Jakova mons. Segundo Pérez López koji je kazao kako su putovi sv. Jakova putevi novog humanizma koji je Europi toliko potreban. Vrijednosti je okarakterizirao mjestom susreta za sve ljude, a put sv. Jakova ocijenio idealnim za vježbanje triju bogoslovnih kreposti – vjere, ufanja i ljubavi.

Drugoga dana posjeta Santiago de Composteli, zastupnici su hodočastili sv.Jakovu i prohodali 18.5 kilometara na portugalskoj hodočasničkoj ruti od Caldas de Reisa do Padróna, dok su u nedjelju sudjelovali na hodočasničkoj svetoj misi na kojoj su sv. Jakovu posebno prikazane nakane zastupnika Europskog parlamenta te se molilo da ustraju u svojoj borbi za očuvanjem Europe utemeljene u kršćanskim temeljenima i izgrađene na istinskim vrijednostima. Domaćin, zastupnik Millán Mon iznio je pred sv. Jakova molitvu ispred svih zastupnika Europskog parlamenta zatraživši zagovor apostola Jakova u nakani da EU ostane projekt mira, civilizacije, slobode i integracije, utemeljena u jakobinskim vrijednostima pomirenja, solidarnosti i nade.

Petir je u Santiago de Composteli susrela i hrvatskog branitelja koji je u 28 dana prevalio put dug 750 kilometara do svetišta sv. Jakova i koji joj je rado prenio svoje osobno svjedočanstvo. Petir mu je čestitala na uspješnom „caminu“, a i on je vlastitim svjedočanstvom zastupnicu još više ohrabrio da i dalje ustraje u obrani vrijednosti koje je i on sam ponio na put, koje hrvatski narod čuva već stoljećima i koje moraju biti naša baština budućim generacijama.