Ako postoji Antikrist, postoji li i Anti – Marija?

Ideja o Mariji kao ‘Novoj Evi’ može se vidjeti već kod ranih crkvenih otaca. Ovu biblijsku paralelu, Eva – Marija, oni razvijaju na temelju Pavlove paralele Adam – Krist: kao što je Eva bila majka živih u povijesti Adama, u tom je smislu uloga Marija kao nove Eve u povijesti Isusa Krista kao novoga Adama – majka živih u novoj povijesti stvaranja, spasenja i konačne proslave čovječanstva.

Tako se prikazuje povezanost Marije i čovječanstva i Marije i Crkve kao zajednice vjernika u kojoj se događa posebno spasenje u povijesti svijeta po Isusu Kristu: Marija je u tom povijesno-spasiteljskom događaju aktivna sudionica i posrednica spasenja ljudi. Citirat ćemo najstariji od ovih izvorâ, Svetoga Justina mučenika:

    “Znamo da je On, prije svih stvorenjâ, potekao od Oca Njegovom snagom i voljom … i utjelovio se po Djevici, kako bi neposluh što ga je skrivila zmija bio ukinut na isti način na koji je i nastao. Jer, Eva je, kao neokaljana djevica, začevši riječ koja je dolazila od zmije, skrivila neposluh i smrt, ali je Djevica Marija, s vjerom i radošću, kada joj je Anđeo donio dobru vijest, da će Duh Sveti sići na nju i sila je Svevišnjega osjeniti, te će roditi Sina Svevišnjega, odgovorila, ‘Neka mi bude po tvojoj riječi.‘”

U Svetom pismu, sveti Ivan govori o Antikristu kao čovjeku, ali i kao pokretu koji je prisutan kroz cijelu povijesti (1 Iv 4, 3; 2 Iv 1, 7). Dakle, dobro je zapitati se, ako postoji Antikrist, možda postoji i ženska dopuna, Anti-Marija?

Kako bi, dakle, točno izgledao jedan anti-marijanski pokret? Pa, kao prvo, ove žene ne bi cijenile djecu. Bile bi nepristojne, vulgarne, i ljute. Pobjesnile bi na samu ideju o poniznoj poslušnosti ili žrtvi za druge. Bile bi nemarne, plitke, maliciozne i pretjerano senzualne. Također bi bile manipulativne, lajave i ambiciozne. Ukratko, bile bi sve što Marija nije.

Ovakvo ponašanje se najviše primjećuje u današnjim feminističkim pokretima, a došlo je do izražaja u nedavnom Ženskom maršu na Washington. Iako pojava ženskog lošeg ponašanja nije ništa novo, postoje mnogi dokazi da smo danas ipak svjedoci jedne posebne pojave, koja se zbog svoje masovnosti, sasvim razlikuje od običnog poroka već viđenog u povijesti.

Odnos prema majčinstvu je jedan od prvih znakova da se radi o novom pokretu. Majke (i duhovne i biološke) su prirodne ikone Marije – koje pomažu drugima da upoznaju Mariju po njihovoj darežljivosti, strpljenju, suosjećanju, miru, intuiciji i sposobnosti da njeguju duše. Marijina ljubav (i ljubav majke) nudi nam jednu od najboljih slika Božje ljubavi – ona je bezuvjetna, iscjeljujuća, i duboko osobna.

U posljednjih nekoliko desetljeća svjedoci smo suptilnog brisanja marijanske ikone u ženama današnjice. Prvo kroz kontracepcijsku pilulu, a zatim s pojavom pobačaja, pojam majčinstva se sustavno uništava. Majčinstvo je postalo nepotrebno, do te mjere da danas šira kultura ni ne trepne kada dijete usvoje dva muškarca.

Sve kulture- sve do naše današnje, poznavale su važnost majčinstva (pa i u svojoj nesavršenosti) za zdrav odgoj i duhovnu zrelost – a nijedna kultura se ne može obnoviti bez duhovne zrelosti. Da, znamo da je velik broj ljudi odrastao bez majke. Ali većina će se složiti da uistinu, postoji malo što toliko tragično i da takve pojave samo jačaju argument da djeca trebaju majku, umjesto da se umanjuje njihova važnost. Ne može biti slučajno da smo svjedoci neviđenih emocionalnih i mentalnih trauma i slomljenosti u svakom segmentu našeg društva gdje je majčinstvo toliko podcijenjeno.

Još jedan upečatljiv znak da živimo u anti-marijanskom dobu je što, unatoč svom takozvanom napretku koji su žene ostvarile, ima jako malo dokaza da su žene zbog toga uistinu postale i sretnije. Stope razvoda su još uvijek zapanjujuće visoke, a 70% su inicirale same žene; stopa suicida je porasla; zlouporaba droga i alkohola je ogromna; depresija i anksioznost su posvuda. Žene nisu sretnije, samo su pod većim utjecajem lijekova.

Đavao zna kako svi ti znakovi anti-marijanskog pokreta – bijes, ogorčenje, vulgarnost i ponos – uništavaju najveće ženske darove: mudrost, razboritost, strpljivost, nepomućen mir, intuiciju i sposobnost za duboki odnos s Bogom. Umjesto toga, on obećava moć, slavu, bogatstvo, poštovanje i sterilne prolazne užitke. I poput Eve, žene iz antimarijanskog pokreta i dalje padaju na njegove laži.

Iako se mnogi od nas bezuspješno trude pronaći rješenje za ovaj problem, pravi odgovor je vratiti se izvoru, vratiti se Ženi preko koje svaka žena dobiva svoje dostojanstvo. Bez obzira na to koliko jedan anti-marijanski pokret danas može biti jak u društvu, Blažena Djevica Marija je i dalje najmoćnija žena na svijetu.