Poruka kardinala Turksona prigodom Svjetskog dana oboljelih od autizma

Jedanaesti se Svjetski dan svjesnosti o autizmu ove godine poklapa s Uskrsnim ponedjeljkom.

Zato Crkva želi donijeti poruku nade uskrsloga Krista braći i sestara koji boluju od poremećaja autizma, njihovim obiteljima i onima koji se brinu o njima – napisao je danas u prigodnoj poruci kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i nastavio – Prema epidemiološkim istraživanjima u posljednjih 50 godina, broj osoba s autizmom je porastao te se smatra da svako 160. dijete u svijetu boluje od tih smetnji. Crkva svojim djelovanjem svjedoči svoju pažnju i zauzetost za te osobe, nastojeći da njezine kršćanske zajednice budu domovi u kojima svako trpljenje nalazi suosjećanje, u kojima se shvaća i poštuje svaka opterećena obitelj u svojem dostojanstvu.  

Bitno je na djelotvoran način biti uz one koji imaju taj poremećaj – naglasio je kardinal i ponovio riječi pape Franje - Potrebna je zauzetost svih kako bi se promicalo prihvaćanje, susret, solidarnost, u konkretnom djelu potpore i obnovljenom poticanju nade, doprinoseći na taj način prekidanju izolacije i također, u mnogim slučajevima, stigme koja opterećuje osobe s poremećajem autizma i njihove obitelji. Iako postoje mnogi zakoni koji su doneseni na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se prepoznalo i pomoglo osobama s autizmom – primijetio je kardinal Turkson – još uvijek se slabo provode i obitelji moraju preuzeti sve ono što ne mogu izvršiti društvene i zdravstvene ustanove.  

Neophodno je izgraditi čvrsti savez između zdravstvenog, društvenog i obrazovnog sustava i osigurati tim osobama njegu i pomoć tijekom čitavog života – upozorio je kardinal i potaknuo – Vlade, ustanove i cijela društvena zajednica trebaju primjereno odgovoriti na potrebe osoba s autizmom kako bi se njegovala kultura susreta i solidarnosti nasuprot onoj koja isključuje i odbacuje. Na kraju je kardinal Turkson zahvalio obiteljima, udrugama, župnim zajednicama, socijalnim radnicima i svima onima koji sudjeluju u skrbi i promicanju cjelovitog razvoja osoba s poremećajem autizma.

Označeno u