Koliko je Sveti Josip imao godina kad se Isus rodio? Je li je bio stari udovac ili snažan mladić?

Biblija ne govori mnogo o sv. Josipu, u Evanđelju je opisan kao Marijin muž, stolar i pravedan čovjek.

No, ne spominje se niti kada je preminuo niti koliko je imao godina. Međutim, nekoliko predaja nudi rješenje na to pitanje. Vrlo česta predaja u Pravoslavnoj Crkvi jest da je Josip bio starac kada je oženio Djevicu Mariju.

Prije Marije, Josip je imao ženu koja je preminula i s kojom je imao troje djece. To je neke dovelo do zaključka da je Isus imao braću koja su spomenuta u Evanđeljima. Tekst iz 6. Stoljeća, Priča Josipa stolara, govori o toj predaji i kaže da je Josip bio starac, ali je imao mladenačku snagu.

"Na kraju, kako su godine odmicale, starac je došao u poodmaklu dob. Međutim, nije pokleknuo pred tjelesnim slabostima, niti ga je izdao vid, niti je ostao bez zubi. Također, cijeloga života nije umom zastranio. No, kao dječak je uvijek u poslu pokazivao mladenačku snagu, a udovi su mu ostali snažni i bezbolni. Doživio je sto i jednu godinu, i time dosegao zavidnu granicu starosti."

S druge strane, mnogi biblijski učenjaci i povjesničari vjeruju da je Josip bio mlad, čak i da je bio adolescent. Međunarodni marijanski istraživači institut (eng. International Marian Research Institute) kaže: "vjerujemo da su Marija i Josip bili adolescenti od šesnaest, odnosno osamnaest godina, kada se rodio Isus. To je u to vrijeme bio standard kod židovskih mladenaca."

Velečasni Fulton Sheen u svom djelu "Prva svjetska ljubav" (eng. The World's First Love) navodi slično razmišljanje: "Josip je vjerojatno bio mlad, snažan, srčan, naočit, nevin i discipliniran. Bio je tip muškarca kojeg se može vidjeti da radi za stolarskom klupom. Nije bio u kasnijoj životnoj dobi, već u ranoj, prštao je od energije i snage."

Ova predaja uzima u obzir i dugačka putovanja koja je Sveta obitelj prešla. Prvo putovanje iz Nazareta u Betlehem, a potom bijeg u Egipat. Teško je zamisliti starog Josipa kako se brine za Mariju i Isusa dok bježe u stranu zemlju.

Koja god predaja bila istinita, Josip je bio pravedan čovjek koji je učinio sve što je mogao da zaštiti Mariju i Isusa. Pazio je na njih i volio ih svim srcem.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia